Promet: usklađivanje s EU

Promet: usklađivanje s EU

foto: ilustracija

U Županijskoj komori Osijek prijevoznici s predstavnicima Prometne inspekcije skrenuli pozornost na česte prekršaje u teretnom i putničkom prijevozu - kako bi se djelovalo preventivno, a ne represivno. Bilo je govora o nelogičnostima i problemima s kojima se susreću zbog usklađivanja domaćeg sa zakonodavstvom EU. U zajedničkoj akciji danas su hrvatski i mađarski cestovni inspektori na graničnom prijelazu Duboševica.

 

 

Inspekcija nije kaznena ekspedicija - rekao je, među ostalim, pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Veselin Biševac.

„Edukacija, preventiva, a tek onda kažnjavanje -  sve u cilju povećanja sigurnosti prometa na cestama. Dobar dio pogrešaka vezan je za Zakon o sigurnosti prometa na cestama, te usklađivanja voznih redova, slijedi vožnja po dozvolama koje su dobili..ne treba zaboraviti da je tu i prijevoz tereta, a i putnika, te taksi –služba  koju također nadziremo. Ima tu problema, posebno u javnom linijskom prijevozu putnika, kao i kroz posebni prijevoz. Konkurencija je velika, putnika malo. Pokušavamo kroz preventivu i edukaciju pomoći prijevoznicima da svoje poslovanje usklade s legislativom Europske unije.

Nakon donošenja zakona o radnim vremenima, valjda podsjetiti da je regulativa živa materija. Mi zakone mijenjamo u skladu sa europskim direktivama, policija gleda tehničku ispravnost vozila, a nama kao inspekciji teže je raditi ako zakoni široko postavljaju problem. Stoga u izravnom kontaktu odgovaramo na upite prijevoznika – primjerice, o digitalnim tahografima“- zaključio je Biševac.

Načelnik Sektora inspekcije cestovnog prometa Ivan Kesić podsjetio je na transformaciju inspekcije, koja je nakon ulaska Hrvatske u EU postala njezinim dijelom. „Dosta je nedoumica i problema, zbog uredbi i direktiva Europske komisije koje postaju dio našeg zakonodavstva , a ovlasti inspekcije su daleko veće“, ocijenio je. Prioritet Europe je, kako je naveo, socijalno zakonodavstvo u cestovnom prometu, povezano uz vožnju i radno vrijeme vozača u putničkom i teretnom prijevozu.