Prošetajmo zajedno

Prošetajmo zajedno

fotografije Davor Magušić, Radio Osijek

Akcija "Prošetajmo zajedno" održana je u Osijeku, u sklopu programa obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa 15.listopada, u suradnji Muzeja likovnih umjetnosti i Športske udruge slijepih "Svjetlost". Umjetnost i kulturna baština grada slijepim i slabovidnim osobama približeni su turističkom šetnjom, uz objašnjenja turističkih vodiča i stručnjaka te mogućnošću da ih dožive taktilnim putem.

slijepi5.jpgMeđunarodni dan bijelog štapa u Hrvatskoj se obilježava od 1996. godine. Ustanovio ga je 15. listopada 1964. tadašnji američki predsjednik Lyndon Johnson i od tada se u toj prigodi organiziraju brojne tematske i edukativne aktivnosti. Krenulo se iz Muzeja likovnih umjetnosti prema Sakuntala parku gdje se nalaze biste poznatih osječkih slikara Huga Hötzendorfa i Adolfa Waldingera. Muzejski pedagog/kustos Muzeja zastao je pored svake skulpture te ukratko ispričao nešto o osobi na skulpturi i o autoru. Turistički vodiči Grada Osijeka omogućili su članovima sportske udruge slijepih Svjetlost da taktilnim putem dožive svaku skulpturu.

slijepi3.jpg slijepi1.jpg

Nastavak šetnje vodio je prema promenadi gdje se nalazi kip Pabla Picassa. I o ovoj skulpturi je pojašnjeno, zašto Picasso u Osijeku i tko je autor, te će se uz pomoć turističkih vodiča i ova skulptura moći taktilno razgledati.slijepi6.jpg

Osječki Muzej likovnih umjetnosti u suradnji s Turističkim vodičima grada Osijeka i Športskom udrugom slijepih "Svjetlost" već šest godina organizira programe koji našim slijepim i slabovidnim  sugrađanima omogućuju doživljaj umjetnosti uz taktilno iskustvo. Tako je bilo i ovoga utorka ususret Međunarodnom danu bijelog štapa, a obilazak je uključivao posjete Sakuntala parku i osječkoj promenadi.

 

Javljanje Leteće ekipe