Prvi festival filozofije u Osijeku

Prvi festival filozofije u Osijeku

U Osijeku danas i sutra - Prvi festival filozofije. Organizatori su Udruga za promociju enogastro turizma Dekanter, II. gimnazija Osijek, poetry caffe Magis, Regionalna vinoteka i Coworking Osijek, a filozofirati se može na više lokacija u gradu.

filozofi.jpgAktivnosti festivala filozofije provode domaći filozofi i prijatelji filozofije, s ciljem promocije filozofije i filozofske prakse u Hrvatskoj. Želja je organizatora filozofiju učiniti dostupnom svima i pokazati građanima da je ona puno više od akademske discipline koja se poučava na fakultetima. Otkako radi  filozofski cafe u zagrebačkoj Booksi i osječkom Magisu prošle godine te radionice u okolnim mjestima, organizatori su uvijek  naglašavali kako su aktivnosti filozofske prakse dostupne svima, bez obzira na obrazovanje, profesiju ili dob.
Prvi dan festivala otvara se filozofskom šetnjom po Osijeku, nastavlja individualnim filozofskim dijalogom, te novom filozofskom radionicom u  Coworkingu Osijek, te filozofskim caffeom u novom prostoru Magisa. Dan će završiti drugom sesijom individualnog filozofskog dijaloga.magis.jpg
Drugi dan festivala počinje pokaznom vježbom tai chija, nastavlja još jednom sesijom filozofskog dijaloga, potom u II. gimnaziji u Tvrđi gdje će gimnazijalci raspravljati o kulturi i društvenim medijima u debati, a završava druženjem uz vino u suradnji s udrugom za promociju enogastro turizma Dekanter te još jednom sesijom filozofskog dijaloga. "Dvodnevni festival filozofije organiziramo s ciljem promocije filozofije i filozofskog dijaloga te filozofske prakse u Hrvatskoj, kao aktivnosti koja je na korist svim građanima i zajednici. Filozofskim aktivnostima želimo pokazati kako funkcioniraju značajne metode filozofiranja koje pomažu u jasnijem razmišljanju i rasuđivanju te korektnijem odnosu prema sebi i drugima, čime njegujemo kulturu dijaloga i propitivanje svakodnevice", kažu organizatori.