Prvi ovogodišnji cruiser stigao u Osijek

Prvi ovogodišnji cruiser stigao u Osijek Prvi ovogodišnji cruiser stigao u Osijek

Prvih 119 turista na cruiseru iz Beča otvorilo je ovogodišnju sezonu u Osijeku. Zanimljivo je kako je najavljen dolazak čak 78 riječnih cruisera za ovu godinu, a to dvostruko više nego što je doplovilo prošle godine.

Prinzessin Sisi austrijski je riječni brod koji je zahvaljujući aranžmanu Cetratoura prvi ove godine uplovio u Osijek i doveo prvih 112 austrijskih turista na jednodnevni izlet. Turistička zajednica Osječko-baranjske županije organizirala je prigodan doček uz ponudu domaćih proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i tamburaše što je, dakako, iznimno dobro primljeno među prvim proljetnim turistima. 

"Razloga za veselje, ali i optimizam ima dovoljno jer je ove godine najavljen dolazak čak 78 riječnih turističkih brodova u grad na Dravi, a to znači i najmanje 9 tisuća gostiju", istaknuo je direktor Turističke zajednice Osječko-baranjske županije Antonio Sobol. Istaknuo je kako ne treba očekivati od gostiju s cruisera veliku potrošnju niti neko noćenje jer to nije taj oblik turizma, ali svaki dolazak gostiju i upoznavanje s našim krajem zasigurno sljedeće godine dovode nove goste koji će se odlučiti za neki drugi oblik posjeta. Pohvalna je i činjenica da je nakon 9 godina i prvih nekoliko cruisera koji su došli u Osijek sada riječ o 78 brodova, a tome treba dodati i 50-ak brodova koji pristaju u Batini i dio su iste turističke priče. Sobol ističe kako gosti s cruisera najviše vole neposredan kontakt s domaćinima, posebice kod onih koji nude hranu, tako da je županijski ured za gospodarstvo zatražio izmjene pravilnika Ministarstva turizma o minimumu sanitarnih uvjeta kako bi se ispoštovale želje turista. I ova skupina gostiju iz Beča autobusima je posjetila Kopački rit, zadržala se na nekoliko OPG-a na ručku te razgledala znamenitosti Osijeka. 

Valja istaknuti kako gosti nisu samo Austrijanci, Nijemci i Mađari jer Dunavom (i Dravom) često plove gosti koji se ukrcavaju u Beču ili Budimpešti i putuju do Crnog mora, ali su s namjerom došli iz skandinavskih zemalja, Amerike ili Australije. 

Goran Ilić iz Lučke uprave Osijek najavio je kako je ta uprava platila izradu projektne dokumentacije za gradnju pravoga pristaništa na kojemu će biti zadovoljeni svi uvjeti za pristajanje cruisera kako bi se izbjeglo ometanje sadašnejg privremenog pristaništa, a riječ je o brodu Galiji na Dravi kod središta Osijeka. Novo će pristanište biti sagrađeno između Galije i vodenice na Dravi i najvjerojatnije će uskoro krenuti gradnja kako bi bilo dovršeno do sljedeće godine i nove sezone.