Prvi put koncert za rog u osječkom HNK

Prvi put koncert za rog u osječkom HNK

U premijernom ciklusu u petak, 25. siječnja uz orkestar kao solist će nastupiti Laszlo Karsai Farkas na rogu, pa je svakako posebnost i to što osječko kazalište prvi put izvodi koncert za rog, naglasio je dirigent Filip Pavišić koji je program predstavio na današnjoj konferenciji za novinare.

Koncert će početi uvertirom Seviljskog brijača Gioachina Rossinija, a sve ostalno što nam donosi nije bilo nikada na repertoaru osječkog kazališta, ili barem ne u bližoj prošlosti, iako se redovito izvodi na svjetskim pozornicama. Posebnost je ovog koncerta svakako Koncert za rog i orkestar Br. 1 u Es-duru, Op. 11 njemačkog skladatelja Richarda Straussa. Taj vrhunski operni skladatelj koji je napisao poznate simfonijske pjesme (Tako je govorio Zaratustra, Vesele ludorije Tilla Eulenspiegela) u svojoj je dugoj karijeri napisao dva koncerta za rog koje je posvetio svome ocu, prvom hornistu u orkestru u kojem je svirao. Prvi je koncert za rog Richard Strauss napisao u 18. godini, a drugi na kraju svoje karijere pa se u njima ogleda cjelokupan njegov opus, rekao je maestro Pavišić.
Kao solist nastupit će "prvi rog Panonske filharmonije", kako ga je nazvao maestro Pavišić, Laszlo Karsai Farkas. Član je opernog orkestra HNK u Osijeku od 1. ožujka 2017. godine. Laszlo Karsai Farkas rođen je 1984. u Budimpešti. Glazbom se počeo baviti već s pet godina, srednju glazbenu školu upisao je 1998. u Budimpešti, a završio je Umjetničku akademiju Sveučilišta u Györu.
Drugi dio osječkoga koncerta počet će najpoznatijim djelom Bedricha Smetane - Vltava, simfonijska poema iz ciklusa Moja domovina.
Za kraj dolaze druga pa prva suita iz Peera Gynta, norveškog skladatelja Edwarda Griega koji je na zahtjev Henrika Ibsena uglazbio njegovu poznatu dramu. Premijerno je izvedena 1876. i, iako se nije svidjela ni Griegu ni Ibsenu, publika je bila zadovoljna. Na kraju je, kako je ispričao maestro Pavišić, sam Grieg rekao da je "uz njegovu glazbu djelo ipak gledljivo".

koncert.jpg