Prvi valpovački eko festival

Prvi  valpovački  eko festival

U Valpovu se u petak, 24. svibnja održava 1. Međunarodni eko festival. Na Trgu kralja Tomislava izlagat će i svoje proizvode prodavati lokalni eko proizvođači, a svoj su dolazak najavili i proizvođači iz Subotice i Selenče, BiH te klaster "Probaj domaće" iz Crne Gore.

U sklopu izložbe s radom će početi i Solidarna eko tržnica Valpovštine - svakog petka certificirani ekološki proizvođači donosit će svoje proizvode na valpovačku tržnicu, tijekom ljeta od 18 do 20 sati, a zimi od 17 do 19. Solidarna ekološka grupa (SEG) Valpovština planira od jeseni uvesti i dostavu na kućni prag na području Valpova i Belišća. Načela su im: "Kupnjom od lokalnih ekoloških proizvođača i to izravno, bez posrednika pomažete razvoju lokalne ekonomije kroz kolanje novca u lokalnoj zajednici. Kupnjom ekoloških proizvoda štitite i jačate kapacitete ekološke poljoprivrede, odnosno proizvodnje bez pesticida, herbicida i koja ne dopušta GMO. Istodobno se štiti okoliš i potiče bioraznolikost, a direktnom kupnjom od proizvođača stvara se odnos s osobom koja vas hrani i zajedno kreirate buduću ponudu ekoloških proizvoda", ističu u SEG-u.
U velikoj dvorani Centra kulture Katančić u 11,15 održava se panel rasprava "Razvoj tržišta eko proizvoda", a bit će održane i dvije radionice - "Zakonska regulativa u proizvodnji i preradi hrane te stavljanju na tržište" i "Pravilno označavanje proizvoda za stavljanje na tržište i implementacija HACCAP-a".
Festival se organizira u sklopu projekta Organic Bridge, financiranog iz programa Interreg IPA Croatia-Serbia 2014. - 2020.