Prvoj hrvatskoj primabalerini - za stoti rođendan

Prvoj hrvatskoj primabalerini - za stoti rođendan

Mia Čorak Slavenska (fotografija: Matica hrvatska)

U povodu stotog rođendana prve hrvatske primabalerine i jedne od najvećih balerina dvadesetog stoljeća Mije Čorak Slavenske, prvi interdisciplinarni znanstveno-umjetnički skup okupit će 15-ak sudionika u Osijeku i Slavonskome Brodu. Prvi je to u nizu projekata osječke Umjetničke akademije.

Godina 2016. proglašena je godinom Mije Čorak Slavenske. Na stoti rođendan slavne primabalerine, 20. veljače, događaj s ambicioznim programom počinje polaganjem vijenca na njezinu rodnu kuću te plesnom večeri koju će ispuniti plesači "Brodskih leptirića.”
U brodskoj Gradskoj knjižnici istovremeno će biti održan drugi dio znanstvenog skupa koji organizira osječka Umjetnička akademija i plesna publicistica Maja Đurinović, najbolja poznavateljica imena i djela Slavenske. Prvi dio skupa počinje u Osijeku 19. veljače, te premijernim izvođenjem baletne predstave Vragolasta djevojka.
Ovogodišnji je program, prema najavi ravnatelja KKD Hrvoja Špicera, u duhu rođendanske čestitke prvoj Hrvatici, koja je primabalerina zagrebačkog HNK postala s 18 godina. 
Mia Čorak Slavenska rođena je u Brodu na Savi, 20. veljače 1916. Počela je plesati s četiri godine, nastupala je na svim važnijim svjetskim pozornicama. Njezino ime nalazi se u desetak enciklopedija. Umrla je u Los Angelesu, 5. listopada 2002. godine.

Izvještaj za Dnevnik Radio Osijeka