Ptice Hrvatske i Europe

Ptice      Hrvatske i   Europe

U Američkom kutku Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek u petak, 28. prosinca s početkom u 18 sati bit će predstavljena knjiga "Ptice Hrvatske i Europe". Riječ je o hrvatskom izdanju najpotpunijeg i ilustracijama najbogatijeg europskog priručnika o pticama.

Knjigu će predstaviti Miloš Martinović, jedan od urednika hrvatskog izdanja. Bit će to istodobno i informativno predavanje o njezinom praktičnom korištenju u promatranju ptica. Riječ je o hrvatskom izdanju najuspješnijeg europskog priručnika o pticama "Collins Bird Guide", tiskanog u više od 1 100 000 primjeraka i na 22 jezika, čiji su autori Lars Svensson, Killian Mullarney i Dan Zetterström.
Knjiga je namijenjena kako vrsnim ornitolozima, tako i početnicima, zaljubljenicima u ptice i prirodu, učenicima, profesorima i svima koji bi željeli saznati više o divnom svijetu ptica koji nas okružuje. Priručnik na 440 stranica donosi više od 4000 ilustracija svih hrvatskih i europskih ptica. U knjizi se nalaze informacije neophodne za prepoznavanje svih vrsta ptica u Hrvatskoj u svako doba godine te tekstovi o izgledu, veličini, staništu, rasprostranjenosti i glasanju ptica.
"Onima koji se prvi put susreću s promatranjem ptica puno je lakše ako viđeno mogu usporediti sa slikom odmah nakon što je ptica uočena. Zahvaljujući tomu što nije previše velika, ova knjiga je vrlo praktična i korisna je pratnja na terenu, izletima, putovanjima, a može biti i odlično pomoćno sredstvo u nastavi. No, opsežnost i stručnost nisu njezine jedine odlike. Autori su u opise unijeli životne priče, detalje i usporedbe koje knjizi daju ljudskost i pristupačnost te ćete tako samo u ovom priručniku moći saznati da jedna ptica ulijeće na hranilicu u stilu Ramba, dok glasanje jedne druge zvuči kao da govori «kupuj kruh»," ističe Martinović.
Promociju u osječkom GISK-u organiziraju Udruga Biom i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode.