Pušenje i bolesti srca

Pušenje   i   bolesti     srca

Svjetski dan nepušenja (31. svibnja) obilježava se na osječkom Trgu Ante Starčevića u srijedu, 30. svibnja od 10 do 13 sati. Ove je godine naglasak stavljen na utjecaj pušenja na kardiovaskularno zdravlje.

Javno-zdravstvenu akciju u Osijeku organiziraju Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije i Gradska lige protiv raka. Cilj obilježavanja Svjetskog dana nepušenja jest podizanje društvene svijesti o štetnosti pušenja te da pojedinac razmisli što može napraviti za sebe i svoje bližnje, spriječiti bolest i podići kvalitetu života. Obilježavanje je potaknula Svjetska zdravstvena organizacija 1987. godine.
effects-of-cigarette-smoking-heart-health-month.jpgPušenje je važan rizični čimbenik za razvoj koronarne bolesti srca, moždanog udara i bolesti perifernih krvnih žila. Još uvijek je nedovoljno razvijena svijest o tome da je duhan jedan od vodećih uzroka kardiovaskularnih bolesti, unatoč razarajućoj štetnosti duhana na zdravlje srca i dostupnosti rješenja za smanjenje smrtnosti i pobola uzrokovanih pušenjem.
Moto ovogodišnjeg dana nepušenja je „Pušenje i bolesti srca“, kako bi se povećala svijest o povezanosti pušenja i kardiovaskularnih bolesti, uključujući bolesti srca i moždani udar, koji su vodeći uzrok smrtnosti u svijetu te o mogućnosti poduzimanja mjera koje bi smanjile rizik za zdravlje srca koje uzrokuje duhanski dim.
Činjenice o duhanu i kardiovaskularnim bolestima
Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrtnosti u svijetu, a pušenje i izloženost duhanskom dimu povezani su s oko 12% svih smrti uzrokovanih bolestima srca. Pušenje je, nakon visokog krvnog tlaka, drugi vodeći uzrok kardiovaskularnih bolesti.
Globalna epidemija pušenja ubije više od 7 milijuna osoba godišnje, od kojih je 900.000 nepušača koji su bili izloženi duhanskom dimu. 80% od ukupno 1 bilijun pušača u Svijetu živi u zemljama niskog i srednjeg dohotka, gdje je i najveće breme bolesti povezanih s pušenjem.
Mjere Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) MPOWER usklađene su s Okvirnom konvencijom SZO o kontroli duhana, a vlade ih mogu koristiti za smanjenje upotrebe duhana i zaštitu osoba od bolesti povezanih s pušenjem i izloženosti duhanskim dimom. Mjere uključuju:
Monitor - pratiti upotrebu duhana i politiku prevencije
Protect – zaštititi ljude od izloženosti duhanskom dimu stvaranjem zatvorenih javnih prostora, radnih mjesta i javnog prijevoza u kojima je nedozvoljeno pušenje
Offer – ponuditi pomoć osobama koje žele prestati pušiti (uključujući savjetovanje kod zdravstvenih profesionalaca i organiziranje besplatne telefonske linije za podršku)
Warn – upozoriti na opasnost duhanskog dima primjenom grafičkih upozorenja o zdravlju na pakiranjima cigareta i primjenom učinkovitih kampanja protiv pušenja u masovnim medijima
Enforce – provesti sveobuhvatne zabrane oglašavanja, promocije i sponzoriranja od strane duhanskih kompanija
Raise – povisiti poreze na duhanske proizvode te ih tako učiniti manje dostupnim