Računi za struju „pokriveni“ do kraja rujna

Računi za struju „pokriveni“ do kraja rujna

Foto: Zrinka Perić

Kućanstva s poplavljenih područja županjske Posavine oslobođena su plaćanja troškova za električnu energiju nastalih do kraja rujna ove godine. HEP će također podmiriti i troškove za električnu energiju za potrebe kontejnerskih naselja u kojima su smješteni stanovnici stradali u poplavi. S danas ugovorenim donacijama, ukupna financijska pomoć HEP-a stanovništvu na poplavljenom području istočne Slavonije iznosi više od šest milijuna kuna.

Ugovore o donaciji danas su u Gunji predstavnici HEP-a potpisali s načelnicima općina Gunja, Vrbanja i Drenovci, a potpisivanju je nazočan bio ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Namjenskom donacijom kupcima s područja ovih općina podmiruju se troškovi za razdoblje od srpnja do rujna 2014. godine u ukupnom iznosu od 1,7 milijuna kuna. Na taj način kupci su oslobođeni plaćanja računa od početka katastrofalne poplave, u ukupnom razdoblju od pet mjeseci, jer je HEP prethodno već otpisao potraživanja za svibanj i lipanj, u vrijednosti 1,5 milijuna kuna.

kontejnersko-naselje-laptpn.jpg

HEP će podmiriti i troškove električne energije u kontejnerskim naseljima u Račinovcima, Rajevom Selu, Rajevom Selu-Padežu i Gunji s ukupno 180 kontejnera, koja služe za smještaj stanovništva stradalog u poplavi. Riječ je o troškovima koji su nastali od kolovoza do sada, te o troškovima koji će nastati u budućem razdoblju, predvidivo do srpnja 2015. godine. Ukupan trošak električne energije za kontejnerska naselja procjenjuje se na milijun kuna.

HEP je u lipnju ove godine trima općinama u lipnju ove godine donirao milijun kuna kako bi se financirali nužni sanacijski radovi na električnim instalacijama u poplavljenim stambenim objektima. Donacijska su sredstva omogućila vlasnicima poplavljenih kuća da na propisan i siguran način obave zamjenu nužne instalacijske opreme te izvanredni pregled i ispitivanje električne instalacije ili dijela električne instalacije, koji su nužni za korištenje stambenog objekta.

trafostanica.jpg

 

U prvim danima poplave HEP d.d. je Hrvatskom crvenom križu uplatio donaciju od milijun kuna za pomoć stanovništvu poplavljenih područja te je financijski pomogao uređenje dječjeg igrališta u Gunji. S danas ugovorenim donacijama, ukupna financijska pomoć HEP-a stanovništvu na poplavljenom području istočne Slavonije iznosi više od šest milijuna kuna.

U HEP-u ističu kako je i njihova elektrodistribucijska mreža također pretrpjela značajna oštećenja. Bez napona je ostalo 110 km električne mreže i više od 3.000 mjernih mjesta, a šteta se procjenjuje na približno 12 milijuna kuna. No, zahvaljujući iznimnom angažmanu HEP-ovih radnika sva je niskonaponska mreža uključena do 7. srpnja.

Izvještaj Zrinke Perić