Radionica o promjeni uređaja za grijanje

Radionica o promjeni uređaja za grijanje Radionica o promjeni uređaja za grijanje

Foto: Stjepan Filipović

Prema uredbi Europske komisije preporučuje se neugrađivanje klasičnih, nekondenzirajućih plinskih uređaja za grijanje. Kako promijeniti uređaj za grijanje i u višestambenim zgradama tema je radionice koja je održana u Županijskoj komori Osijek.

Veliki je problem u Osijeku i Zagrebu jer postoje zgrade koje su plinificirane prije deset, petnaest godina i imaju klasične plinske bojlere te bi ih, zbog zastarjelosti i nemogućnosti servisiranja, trebali zamijeniti kondenzacijskim, rekao je rukovoditelj tehničke službe u Gradskoj plinari Zagreb Dubravko Duvančić. "Korisnik koji ima takav problem, jednostavno mora kupiti kondenzacijski bojler, a to zahtijeva sanaciju kompletnog dimnjaka."
Tehnički je to teško provedivo, kaže Duvančić i pojašnjava: "Treba pod hitno mijenjati Uredbu zbog specifičnosti primjene u Republici Hrvatskoj. Treba nam se dopustiti da se takvi bojleri ugrađuju sljedećih dvadeset godina. Neće se ništa dobiti jer je će potrošači imati dva ili tri posto manje račune, a investicija će se vratiti za pedeset godina. Svi po vertikali moraju promijeniti bojlere, a apsurdno je da su korisnici prije dvije godine promijenili bojlere, pa bi ponovno trebali kupiti kondenzacijski bojler."
Nisu problemi kod obiteljskih kuća, postoje tehnička rješenja i financijski je puno jednostavnije, naglasio je direktor Dimnjaka Osijek Dejan Lončarić te istaknuo da će pokušati upozoriti resorna Ministarstva da se promijeni Uredba koja bi korisnicima omogućila legalno kupovanje bojlera u Hrvatskoj. "Pokušali smo na ovu i ostale teme vezane uz dimnjačarstvo kontaktirati Ministarstvo graditeljstva i Ministarstvo gospodarstva, na što nam je odgovoreno da to sve piše u knjigama", rekao je Lončarić. Cijeli je sustav u Europi uređen, mi smo preuzeli Uredbe, ali nismo napravili pripremnu radnju za njihovo provođenje, rekao je Lončarić.

Dubravko Duvančić

Dejan Lončarić