Radionice za osobe starije od 55

Radionice za osobe starije od 55

foto: Iva Fijala

U Osijeku je predstavljen projekt "Klub 54+" kojim žele poboljšati kvalitetu života starijih osoba. Financira ga EU i Ministarstvo kulture, a ponudit će glazbene, plesne i likovne radionice u osam hrvatskih gradova - Osijeku, Vukovaru, Petrinji, Sisku, Novskoj, Ogulinu, Karlovcu i Zagrebu.

Projekt "Klub 54+" organizirat će 127 kreativnih radionica iz 5 vrsta kulturno-umjetničkog stvaralaštva koje će se provesti u Osijeku, Vukovaru, Petrinji, Sisku, Novskoj, Ogulinu, Karlovcu i Zagrebu. Žele poboljšati kvalitetu života i povećati razinu aktivnog sudjelovanja osoba starijih od 55 godina u životu zajednice. Besplatne kreativne radionice izvoditi će tim stručnjaka, a pohađat će ih najmanje 215 osoba. 

Kao suradnici na projektu KLUB 54+ sudjeluju tri doma za starije osobe (Dom za starije osobe Trnje i Dom za starije osobe Maksimir iz Zagreba te Dom za starije i nemoćne osobe Osijek), Poetry Caffe Magis u Osijeku te domovi kulture.

Umjetnički voditelj glazbenih radionica i umjetnički voditelj glazbeno-scenske izvedbe sudionika biti će hrvatski operni pjevač Ronald Braus, ujedno osnivač i umjetnički ravnatelj Opere B.B. Zagreb te nositelj projekta KLUB 54+. Radionice će voditi zajedno sa svojim stručnim suradnicima hrvatskom sopranisticom Lidijom Horvat Dunjko, mezosopranisticom Blankom Tkalčić i talentiranim budućim dirigentom Darijanom Ivezićem.

Radionicu književnog kluba – kreativno čitanje i pisanje koja će sudionicima pomoći poboljšati socijalne i emotivne vještine  vodit će profesorice Vesna Vrbanović Jančić i Ivana Plejić.

Radionice kreativnog plesa na kojima će sudionici otkriti svoju vitalnost održavati će plesne umjetnice, pedagoginje i terapeutkinje Sanela Janković Marušić i Zrinka Šimičić Mihanović.

Voditelji bubnjarskih radionica «Ritam svijeta» biti će profesionalni, vrsni glazbenici Branko Trajkov – Trak i Krunoslav Kobeščak koji će pomoći sudionicima projekta da unaprijede svoje zdravstveno stanje i riješe se stresa.

Likovno – kreativne radionice doprinijet će unapređenju kvalitete života te poboljšanju emocionalnih i kreativnih vještina. Za njihovo vođenje  bit će zaslužna umjetnica i profesorica likovne umjetnosti Natalija Stipetić Ćus i diplomirana slikarica Ksenija Filipović.

Projekt KLUB 54+ sufinanciran je iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali Europskog socijalnog fonda te će se provoditi od rujna 2018. do kolovoza 2019 godine.

Više informacija moći ćete uskoro doznati na www.klub54plus.hr