Radnici Vodovoda stradali su pomažući kolegama

Radnici Vodovoda stradali su pomažući kolegama Radnici Vodovoda stradali su pomažući kolegama

Povodom velike tragedije koja se dogodila na crpnoj stanici u Čepinu tvrtka Vodovod-Osijek sazvala je konferenciju za novinare kako bi pojasnili što su njihovi djelatnici radili u Čepinu. Izrazili su najdublju sućut obiteljima stradalih.

Djelatnici Vodovoda-Osijek u Čepin su otišli očistiti kanalizacijski cjevovod u Ulici Papuk, pojasnio je Branko Pavić, voditelj kanalizacijske mreže.
Urednost iz Čepina poslala je 18. lipnja narudžbenicu Vodovodu Osijek za čišćenje kućnog priključka prema prijavi stanara iz Ulice Papuka. Radnici Vodovoda prema nalogu su izašli na teren i utvrdili da je priključak zaštopan, ali je problem u cijelom uličnom kanalizacijskom cjevovodu. Vodovod je o tome izvijestio Urednost koja šalje drugu narudžbenicu za čišćenje sustava javne odvodnje u Ulici Papuka, na dionici od Kalničke do Vratničke.
U utorak, 19. lipnja radnici Vodovoda Osijek izašli su na teren i utvrdili gdje je zaštopan kanal te problem otklonili probijanjem zapreke pa je sav grubi talog, mulj i krpe došao na crpnu stanicu i nataložio se na rešetku koja prihvaća krupni talog. Time je ponovno zaštopana odvodnja, a radnici Vodovoda prijavili su da je problem sada u crpnoj stanici koja je u nadležnosti tvrtke Urednost iz Čepina. Njihovi su djelatnici pristupili čišćenju crpne stanice, a djelatnici Vodovoda čekali su da završe posao. Jedan od djelatnika Urednosti sišao je u crpnu stanicu kako bi zakačio rešetku i, vjerojatno uslijed udisanja plinova, upao u šaht, a radnici Vodovoda i kolege iz Urednosti priskočili su mu u pomoć i tako nastradali i oni.

Policijska uprava osječko baranjska u svom dnevnom izviješću navodi: "Prilikom odštopavanja kanalizacije na raskrižju Kalničke i Ulice Papuka u Čepinu, oko 11 sati 19. lipnja, uslijed udisanja plinova u šaht su pala dva djelatnika osječke i dva djelatnika čepinske tvrtke. Tom su prilikom smrtno stradali 42-godišnjak i 43-godišnjak, a 52-godišnjak i 37-godišnjak zadobili su ozljede opasne po život te im je pružena liječnička pomoć u Kliničkom bolničkom centru Osijek. Dvadesetčetverogodišnji djelatnik čepinske tvrtke također je prevezen u Klinički bolnički centar Osijek, gdje je zadržan na promatranju, dok su mrtva tijela prevezena na Odjel za patologiju radi obdukcije. Uslijed zadobivenih ozljeda i udisanja plinova u poslijepodnevnim satima preminuo je 37-godišnjak. Nastavljamo rad na utvrđivanju okolnosti događaja."

U Vodovodu Osijek pojasnili su da imaju poseban odjel koji se bavi održavanjem crpnih stanica i ekipe koje su opremljene svom potrebnom opremom (zaštitna gumena radna odijela, dreger za ispitivanje prisutnosti svih vrsta plinova, motorola s trajnom vezom za radnika koji silazi u crpnu stanicu i povezan je tehničkim užetom). Rukovoditelj poslovne jedinice odvodnja Željko Budimčić rekao je da Vodovod u svom sastavu brine o 108 crpnih stanica i često se susreću sa zaštopanom odvodnjom. Nevjerojatno zvuči podatak da Vodovod-Osijek svakodnevno izvuče 1 - 1,5 prostorni metar krpa iz odvodnog sustava što je odraz nekulture građana koji u odvode bacaju uginule kućne ljubimce, deke, madrace, otpad iz vrtova i drugo smeće.

Vodovod Osijek o tragediji u Čepinu