Radnička fronta osnovana i u Osijeku

Radnička fronta osnovana i u Osijeku Radnička fronta osnovana i u Osijeku

foto: Davor Lončarić

Osječka organizacija nema "šefa", a neće imati ni kandidata za gradonačelnika. Kažu kako im nije važno tko je šef i tko će koga poduprijeti na izborima nego aktivnost članova koji će ukazivati na ciljeve stranke, a to su korjenite promjene u viziji razvoja Hrvatske, pa tako i Osijeka.

"Radniča fronta nema lokalnog šefa, nema predsjednika, mi odlučujemo zajedno i Radnička fronta je direktno demokratska stranka",  izjavila je novinarima članica stranke Sanja Kastratović. Istaknula je kako je cilj stranke da Osijek postane ponovo snažan industrijski grad, a ne grad trgovačkih centara, nezaposlenosti i iseljavanja. Navela je kako slučajevi tvornice šećera i Megglea ilustriraju nebrigu lokalne i državne vlasti o Osijeku, a osvrnula se i na loše postavljene prioritete zbog kojih postoje dijelovi grada koji nemaju kanalizaciju. "Tvornice treba vratiti radnicima, a Osijek Osječanima", rekla je Kastratović. 

Ivan Cingel je govorio o urbanizmu i arhitekturi te naveo nekoliko primjera za koje smatra da su napravljeni mimo urbanističkih planova i rezultat su "regresivnih prostornih politika i praksi". Spomenuo je izbjegavanje javnog urbanističkog natječaja za budući Gospodarski centar i Klinički bolnički centar. Govorio je i o stavljanju u prvi plan interese privatnih vlasnika u slučaju gradnje novog nogometnog stadiona i zgrade teniskog centra za koje drži da se parcijalno ili potpuno nalaze u zoni zaštitnog zelenila u kojem ne smije biti gradnje zgrada. Cingel smatra da su dozvole za građenje objekata izdane mimo generalnog urbanističkog plana što je "sprdačina i uvredljivo za inteligenciju". Smatra kako je i slučaj Bijele lađe, odnosno prostora koji bi morao biti osmišljen na temelju ispitivanja i mišljenja građana. Zaštita javnih interesa u prostoru jedan je od važnijih ciljeva Radničke fronte u Osijeku, rekao je Ivan Cingel.

Katarina Peović pojasnila je kako intenziviraju djelovanje u Osijeku uoči lokalnih izbora. Stavljanje privatnog interesa i interesa međunarodnih kompanija ispred interesa radnika rezultiralo je, po njenom mišljenju, deindustrijalizaciji Osijeka i Slavonije, a tvrdi da je Hrvatska danas u Europi konkurentna jedino po niskoj cijeni rada. "Na ta se način ne može napredovati, a na taj način ne možemo dostići najrazvijenije zemlje", rekla je Katarina Peović u Osijeku. Na predstojećim lokalnim izborima Radnička fronta poslat će poruku kako su nam nužne korjenite promjene i demokratizacija odlučivanja u korist radnika i društvene većine, rekla je također Katarina Peović. Stranci je u interesu da se pojavi na izborima sa svojom listom, kandidata za gradonačelnika Osijeka najvjerojatnije neće imati, a od tema kao što su izborne koalicije i suradnje važnija im je tema kako spriječiti zaostajanje. 

Što su novinarima rekli Sanja Kastratović, Ivan Cingel i Katarina Peović poslušajte i u prilogu. 

Radnička fronta Osijek (Kastratović-Cingel-Peović)