Raspisan natječaj za dodjelu potpora iz programa poticanja poduzetništva

Raspisan natječaj za dodjelu potpora iz programa poticanja poduzetništva Raspisan natječaj za dodjelu potpora iz programa poticanja poduzetništva
foto Krunoslav Inhof / HRT foto Krunoslav Inhof / HRT
foto Krunoslav Inhof / HRT foto Krunoslav Inhof / HRT
foto Krunoslav Inhof / HRT foto Krunoslav Inhof / HRT
foto Krunoslav Inhof / HRT foto Krunoslav Inhof / HRT

foto Krunoslav Inhof / HRT

Javni poziv za dodjelu potpora iz Općeg programa poticanja razvoja poduzetništva na području Grada Osijeka u 2019. raspisan je 3. svibnja i trajat će do 3. lipnja, a iz proračuna je za tu namjenu osiguran iznos od gotovo 7 milijuna kuna.

Programom poticanja razvoja poduzetništva na području Grada Osijeka želi se ojačati konkurentnost poduzetnika, a ove su godine podijeljeni na dvije cjeline i 4 različita poziva s posebnim naglaskom na IT tvrtke. Prva cjelina donosi dva javna poziva - prvi za jačanje konkurentnosti poduzetnika i drugi za jačanje konkurentnosti poduzetnika iz IT sektora. Druga cjelina također donosi dva javna poziva - prvi je za poticanje zapošljavanja i drugi za poticanje zapošljavanja u IT sektoru.

Iznos poticaja povećan je u odnosu na prošlu godinu sa milijun i 300 tisuća na čak sedam milijuna kuna, istaknula je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš i uputila poziv svim mikro, malim i srednjim poduzetnicima s područja Osijeka: "Poruka svima koji do sada nisu aplicirali na mjere Grada Osijeka je da se usude prijaviti i da apliciraju. Mjere je moguće ostvariti, a sam postupak je iznimno transparentan i jednostavan za prijavu", rekla je dogradonačelnica Gamoš i dodala kako je upravo iz tog razloga dogovorena suradnja s tvrtkom BIOS, te Centrom za poduzetništvo koji će tijekom trajanja poziva organizirati radionice za sve zainteresirane poduzetnike, kojima se želi pružiti sve potrebne informacije te se lakše prijavili i iskoristili mjere.

img_20190506_100824.jpg Osim povećanja ukupnog iznosa potpore od ove godine uvedene su nove mjere kojima se želi potaknuti zapošljavanje i rast plaća rekao je zamjenik gradonačelnika Boris Piližota: "Kao vrlo atraktivnu zanimljivo je navesti i još jednu novu mjeru pod nazivom 'Potpore za zapošljavanje'. Cilj je ove mjere stvaranje povoljnih uvjeta, te poticanje gospodarskih aktivnosti, konkurentnosti i porast zapošljavanja. Korisnici su subjekti malog gospodarstva koji su u cijelosti u privatnom vlasništvu, sa sjedištem odnosno prebivalištem na području grada Osijeka"rekao je dogradonačelnik Piližota i dodao kako se ova mjera planira provoditi dugoročno, a cilj joj je potaknuti zapošljavanje stotinjak osoba.

img_20190506_101119.jpg Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Tomislav Krolo pojasnio je način provođenja ove mjere: "Provodit će se na način da ćemo svaki mjesec tražiti od poslodavaca, koji su prijavili novozaposlene osobe, da nam šalju obrasce iz kojih je vidljivo da su za te ljude isplaćene plaće. Na temelju toga refundiramo 30 do 50% mjesečnog izdatka plaće. Potpora se odnosi na sufinanciranje pokrića troškova bruto II plaće, a najviše do 100.000,00 kn u razdoblju od 12 mjeseci za novozaposlenu osobu", rekao je Krolo i napomenuo kako će se mjera moći ostvariti za sve osobe zaposlene od 1. siječnja ove godine, pa sve do kraja Javnoga poziva koji je raspisan do 3. lipnja. Detalji kao i prijava na natječaj mogu se pronaći na internetskim stranicama Grada Osijeka.