Raste nezaposlenost

Raste nezaposlenost

Na kraju studenog u Osječko-baranjskoj županiji evidentirano je 37.825 nezaposlenih osoba, što je 2,8 posto više nego u listopadu i 3,5 posto više nego u studenom prošle godine godine, podaci su osječkog Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Tijekom studenog povećanje nezaposlenosti zabilježeno je u svim ispostavama, a najviše u Našicama, Belom Manastiru i Valpovu.
Nezaposlenost se u prvih jedanaest mjeseci ove godine mjesečno povećavala prosječno za 0,1 posto, pri čemu se povećavala u siječnju i veljači, smanjivala od ožujka do lipnja, te ponovno povećavala od srpnja do studenog.
Na kraju studenog 50,2 posto nezaposlenih u ovom Područnom uredu čekalo je na zaposlenje duže od godinu dana. 
Stopa zapošljavanja s evidencije osječkog ureda HZZ-a u prvih jedanaest mjeseci ove godine bila je 26,5 posto, što znači da se na 100 novoprijavljenih nezaposlenih osoba temeljem ugovora o radu zapošljavalo 27 osoba, i u odnosu isto prošlogodišnje razdoblje godine povećana je za samo 0,1 posto.
U studenom se u evidenciju nezaposlenih prijavilo 3.017 novih osoba, 21,8 posto manje nego u listopadu i 5 posto manje nego u studenom prošle godine. Najveći broj novoprijavljenih nezaposlenih osoba došao je na evidenciju izravno iz radnog odnosa, a najviše završetkom javnih radova te iz djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane, trgovine i prerađivačke industrije.
Tijekom studenog poslodavci su u Osječko-baranjskoj županiji prijavili 915 slobodnih radnih mjesta, što je 214 radnih mjesta manje nego u mjesecu prije, a 207 radnih mjesta više nego u studenom prošle godine. 
Najveći broj slobodnih radnih mjesta prijavili su poslodavci iz javne uprave i obrane, obrazovanja te zdravstvene zaštite i socijalne skrbi.

O toj temi govorilo se više u Temi dana Radio Osijeka u srijedu, 18. prosinca 2013. godine. Poslušajte.