ReArt festival – Božićno izdanje 2017.

ReArt festival – Božićno izdanje 2017.

reart fotografija Osijek031

ReArt festival – Božićno izdanje 2017. održat će se 15. i 16. prosinca sada već tradicionalno u osječkom Esseker centru od 9 do 20 sat .

ReArt predstavlja mjesto susreta i razmjene raznih tipova umjetnika i kreativaca na kojem se može vidjeti stvaranje i razvoj urbane kulture. Festival stvara platformu za umjetnost, približava publiku umjetnicima, kreativcima daje mogućnost predstavljanja, promiče kulturu recikliranja i stvara ugodno društveno ozračje. ReArt festival se održava od 2014. godine u organizaciji udruge PLANTaža pod vodstvom umjetnice Valentine Grubačević. ReArt festival – Božićno izdanje 2017. će se održati uz podršku partnera Udruga Slama, Plesni studio Shine, Udruga Svjetlost fenjera, Agristar čajevi i Ecorural net. Treba naglasiti i gostujuće partnere iz Rijeke- Komšilook. Ovogodišnje Božićno izdanje festivala predstaviti će se sa oko 25 izlagača na umjetničkom i kreativnom sajmu u glavnom holu Esseker centra, a osim glavnog prostora kulturni sadržaj ćemo obilježiti i u ostalim praznim prostorima.

Tako će se na prvom katu centra moći pogledati izložba „Svjetlost fenjera“ sa oko 130 fenjera uz predavanje profesora Miroslava Kerna. Uz izložbu bit će i predstavljanje Festivala solidarnosti i umjetnosti iz Rijeke – pomšilook koji će se predstaviti sa radionicama „Poi“ i radionicom izrade fanzina. U gornjem dijelu prostora moći ćete ući u „Uradi sam kutak (DIY)“ gdje će vas čekati radionice: „Radionica žongliranja“ uz Plamingo flow arts, „Božićne kreativne radionice“ gdje će se izrađivati ukrasi i čestitke uz vodstvo Katarine Tomas i Vedrane Urošević. Zatim grafička radionica „Otisak s porukom“ gdje će se na platnene torbe otiskivati lijepe poruke i radionica iz udruge „Slama“ koja će se predstaviti s slamnatim skulpturama i ukrasima od prirodnih materijala pod vodstvom umjetnika Nikole Fallera.

Prostor će kulturno podići i akademski umjetnici; Rene Grgić Đaković sa crtanjem portreta i Otvoreni atelje unutar centra koji će drž ati Dorian Trepić i Marija Šurina. Prostor će urediti i umjetnički intervenirati tri likovne umjetnice: Marija Vidaković Tulić, Slađana Zubić i Valentina Grubačević. Mnoštvo popratnih sadržaja ReArt započinje već za prve dane adventa gdje će postaviti „Sandučić Djeda Božićnjaka“ u holu centra. Sandučić prikuplja želje koje će građani moći napisati i ubaciti, a koje će biti izložene na dane ReArt festivala 15. i 16. prosinca 2017. Uz Sandučić želja, 16. prosinca doživjet ćemo i „Djeda Božićnjaka“ koji će uz pomoć vila i vilenjaka obići festival. Za naše najmlađe tu će biti i „Elza“ te čitati božićne priče pod vodstvom Anđele Kusić, a Plesnu čaroliju doživjeti ćemo iz Plesnog studija Shine. Glazbeni umjetnici će pokazati svoja umijeća u petak uz glazbeno „jamanje“ i grupu Human Buldožer dok u subotu slušamo Zvonimira na akustičnoj gitari i DJ Kamenitskog koji će nas zabaviti do 1 sat.

ReArt ove godine ima i svoju „Čajanku“ ili čajni kutak na kojoj će se moći probati izvrsne Agristar čajeve, a osim čajeva biti će i raznolikih napitaka uz slasne kokice iz udruge PLANTaža.