Rebalans proračuna - novac potreban za daljnju borbu protiv komaraca

Rebalans proračuna - novac potreban za daljnju borbu protiv komaraca

Rat protiv komaraca u Osijeku i okolici nastavlja se. Iako se tretmani sa zemlje provode gotovo svakodnevno uz potporu onih iz zrakoplova, komarci postaju sve veći problem za stanovnike Osijeka i prigradskih naselja.

U skladu s novim preporukama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Grad Osijek večeras od 19 do 22 nastavlja s tretmanima suzbijanja komaraca sa zemlje na području Josipovca, Višnjevca, Cvjetnog naselja, Briješća, Brijesta i Sarvaša na ukupnoj površini od 1195 hektara. Cijena navedenih tretmana iznosi 122.487,50 kuna.
„Potrošili smo 2 milijuna i 800 tisuća kuna za larvicidne i adulticidne tretmane komaraca što je 90 posto predviđenih sredstava. Nova sredstva osigurat ćemo rebelansom proračuna, a tražit ćemo i pomoć od Vlade", rekao je danas gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.
Bez aktivnijeg angažmana okolnih područja problem komaraca ne može se riješiti, upozorava Radić. U prilog tomu govore stalna nova ulijetanja komaraca s netretiranih površina: "Proveli smo sve preporuke Zavoda, s današnjima ukupno 44, no problem nam stvaraju okolna područja u kojima je izdano preko 50 preporuka, ali ih većina nije realizirana. Larvicidnih tretmana tamo gotovo da i nije bilo. Zato su naši tretmani sada samo vatrogasne mjere. One jesu učinkovite, ali nažalost kratkotrajne, iz okolice nam stalno ulijeću nove jedinke", rekao je Radić te naveo primjer Bijeloga brda i Đavolje grede gdje je u klopkama bilo izmjereno i po 40 tisuća komaraca.
"Komarci migriraju pa za 24 sata u dijelovima Osijeka koji graniče s netretiranim područjima bude uhvaćeno i po više od pet tisuća. Jedina opcija su nam stalni novi tretmani. Kontinuirano mjerimo i ponavljamo svaki tretman koji ne postigne željeni učinak, i to sredstvima izvođača, a ne Grada. Činimo sve što možemo, sa svim raspoloživim sredstvima. Provodimo tretmane i sa zemlje i ručno i iz zraka i nastavit ćemo ih provoditi, jer da to ne činimo situacija u cijelom Osijeku bila bi nepodnošljiva", dodao je gradonačelnik uz najavu skorašnjeg rebalansa proračuna. Ističe kako je problem komaraca i pristup rješavanju naslijedio: "Svojim sugrađanima poručujem da ih razumijem i da im zahvaljujem na strpljenju. U pripremi je rebalans proračuna i osigurat ćemo koliko god bude potrebno sredstava za rješenje ovoga problema. Sada nam je cilj, u okolnostima stalnih novih ulijetanja, svesti brojnost komaraca na minimalnu razinu. Za sljedeću godinu već pripremamo učinkovitiju strategiju, jer se problem komaraca više ne smije ponavljati", zaključio je Radić.

Gradonačelnik Ivan Radić