Referendum o dvojezičnosti

Referendum o dvojezičnosti

U cijeloj zemlji počeli su se prikupljati potpisi građana za referendum na kojem bi se izmijenio Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina. Gotovo pet tisuća volontera nalazi se na približno dvije tisuće mjesta u Hrvatskoj.

Prikupi li se dovoljno potpisa, raspisat će se referendum kojim se traži da nacionalne manjine trebaju činiti polovicu stanovništva određenoga mjesta za postavljanje ploča s dvojezičnim natpisima.

Referendumsko pitanje glasi: Jeste li za to da se članak 12. Stavak 1. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina ( Narodne novine br.155/02, 47/10, 80/10, 93/11) mijenja tako da glasi: "Ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje se na području jedinice lokalne samouprave,državne uprave i pravosuđa, kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje polovinu stanovnika takve jedinice“?

Inicijativu je pokrenuo Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara, potaknut ogorčenim prosvjedima protiv uvođenja ćirilice. Stožer poručuje kako vjeruje u velik odziv građana u cijeloj Hrvatskoj, uz napomenu da "potpisom spašavate naš mir."

Do 1. prosinca za raspisivanje referenduma treba prikupiti 450.000 potpisa.

potpisi-referendum-vukovar.jpg