Referendum o ustavnoj definiciji braka

Referendum o ustavnoj definiciji braka

Hrvatski građani danas na prvom referendumu koji su inicirali građani odlučuju o ustavnoj definiciji braka, o čemu su se prošlih mjeseci vodile žestoke rasprave.

Inicijativa U ime obitelji tvrdi da žele zaštiti brak kao zajednicu žene i muškarca, dok predstavnici kampanje Glasaj protiv drže da je cilj referenduma šikanirati jednu već obespravljenu i marginaliziranu društvenu skupinu.

Na prvom narodnom referendumu oko 3,8 milijuna birača može na 6.700 glasačkih mjesta u zemlji i inozemstvu odgovoriti na pitanje o ustavnoj definiciji braka. Građani će se moći izjasniti jesu li za ili protiv da se u Ustav unese definicija braka kao životne zajednice žene i muškarca. 
Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavljivat će privremene rezultate glasovanja s početkom od 20 sati. Prije toga DIP će izvještavati o odazivu birača i o tijeku referenduma. 
Građani koji nemaju važeću osobnu iskaznicu i nisu upisani u izvatke popisa birača moći će na referendumu glasovati s potvrdom za glasovanje, objavilo je Ministarstvo uprave. Potvrde za glasovanje na dan referenduma izdavat će se od 7 do 19 sati u uredima i ispostavama ureda te na lokacijama gradova i općina koje su bliže građanima. Popis lokacija Ministarstvo je objavilo na svojim internetskim stranicama.
Za razliku od izbora, na državni referendum o ustavnoj definiciji braka ne primjenjuje se institut šutnje, pa je i danas moguća referendumska promidžba.

Građanska inicijativa U ime obitelji, koja je za održavanje referenduma prikupila više od 700.000 potpisa, izazvala je svojevrsni skandal uskrativši akreditacije za praćenje referendumske noći s njihovim volonterima novinarima medijskih kuća koje su, prema njihovom mišljenju, "sustavno vrijeđale, iznosile neistine (klevetale) i netočno prikazivale izjave, postupke ili namjere predstavnika inicijative". Među inima, akreditacija je uskraćena i novinarima HRT-a. Zbog svojevrsne diskriminacije novinara oštro je reagiralo Hrvatsko novinarsko društvo, a u međuvremenu brojne su redakcije odlučile bojkotirati izvještavanje iz referendumskog stožera inicijative.