Regionalna konferencija tržišta rada Slavonije, Baranje i Srijema

Regionalna konferencija tržišta rada Slavonije, Baranje i Srijema Regionalna konferencija tržišta rada Slavonije, Baranje i Srijema
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Uz Dane poslova u turizmu održana je i Regionalna konferencija tržišta rada Slavonije, Baranje i Srijema na temu "Suradnja jedinica lokalne uprave i poslodavaca s Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava".

img_20200117_132911.jpg Sudionicima konferencije uvodno se obratio ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović koji je istaknuo kako je potrebno povećati suradnju s jedinicama lokalne samouprave "da na taj način dobijemo više informacija i doznamo što je potrebno, na koji način rješavati probleme koji se eventualno pojavljuju, ali isto tako i potaknemo mlade na zapošljavanje, potaknemo sve one nezaposlene da nađu kvalitetne mjere kroz koje mogu sudjelovati na tržištu rada", rekao je Aladrović i dodao kako je stopa zaposlenosti od 67,5% kao poticanja zapošljavanja Vlade Republike Hrvatske koja je u prethodne tri godine izdvojila 6,5 milijardi kuna kroz mjere aktivne politike zapošljavanja i programe zapošljavanja te najavio dodatnih milijardu kuna u 2020. godini: "Iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program "Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020." od početka programskog razdoblja do kraja 2019. za projekte na području Slavonije, Baranje i Srijema ukupno je ugovoreno 398 projekata ukupne vrijednosti 938,88 milijuna kuna čiji naglasak je bio na područja socijalnog uključivanja te obrazovanja i cjeloživotnog učenja", rekao je ministar Aladrović.

img_20200117_131715.jpg Novosti u mjerama aktivne politike zapošljavanja predstavio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar: "Kada promatramo nove mjere aktivne politike za zapošljavanje možemo reći da ima sedam osnovnih mjera koje se kreću od osposobljavanja, obrazovanja zaposlenih osoba, pripravništva, potpora za zapošljavanje stalnoga sezonca, pa sve do javnih radova. Imamo i dodatne programe koje provodimo kroz provedbu Europskog socijalnog fonda, od programa "Zaželi-zapošljavanja žena" do lokalnih inicijativa za zapošljavanje. Tako da u ovom proteklom razdoblju od tri godine možemo reći da je Vlada na području 5 slavonskih županija uložila negdje oko milijardu i 200 miljuna kina samo za zapošljavanje", rekao je Lončar.

Pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Marija Knežević-Kajari održala je izlaganje o ukidanju kvotnog sustava za zapošljavanje stranaca, a rad Europskog socijalnog fonda predstavio je državni tajnik u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Dragan Jelić.