Regionalni dan EU fondova u Belom Manastiru

Regionalni dan EU fondova u Belom Manastiru Regionalni dan EU fondova u Belom Manastiru
foto: Radio Osijek / KI foto: Radio Osijek / KI
Plakat Plakat
foto: Radio Osijek / KI foto: Radio Osijek / KI
foto: Radio Osijek / KI foto: Radio Osijek / KI
foto: Radio Osijek / KI foto: Radio Osijek / KI
foto: Radio Osijek / KI foto: Radio Osijek / KI
foto: Radio Osijek / KI foto: Radio Osijek / KI

foto: Radio Osijek / KI

"Regionalni dan EU fondova" danas je u Belom Manastiru organiziralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u suradnji s institucijama u sustavu upravljanja i kontrole korištenja fondova.

Uz predavanja o tomu kako iskoristiti europski novac, održana je i rasprava o razvoju Belog Manastira kroz EU fondove, a predstavljene su i mjere ruralnoga razvoja, te postupak prijave na natječaj. Programom "Regionalni dan EU fondova" obuhvaćeno je trideset hrvatskih gradova, istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Velimir Žunac: "Obilazimo cijelu Hrvatsku, a Beli Manastir nam je trinaesta destinacija od lipnja prošle godine kada smo krenuli kako bi smo popularizirali i približili ljudima fondove Europske unije jer zaista postoje velike i brojne mogućnosti. Mnogi su se već i okoristili Europskim fondovima, ali još uvijek ima prostora za one koji do sada nisu o tomu razmišljali, a mogućnosti zaista ima. Od planiranih dvije i pol milijarde eura sada smo na 1,13 milijardi, znači to je oko osam i pol milijardi kuna, to je 45 posto plana u ovoj županiji Osječko-baranjskoj, govorimo znači o 3,27 milijardi, dakle to su zaista veliki novci koje Slavonija, Baranja i Srijem zaslužuju", rekao je Žunac.

img_20181213_101041.jpg Da baranjski poduzetnici koriste ponuđeno, te povlače sve više novca iz Europskih fondova potvrdio je gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob: "Umjesto 4,2 milijuna, poduzetnici su za potpore prijavili čak 8.7 milijuna kuna, što je 200 posto skoro alokacije. Natječaj je zatvoren za dva sata, to je impozantno, vrlo bitno i evo nažalost dosta dugo očekujemo još uvijek odgovor Ministarstva, ali evo imamo obećanja da će to biti u 12. ili početkom 1. mjeseca. Na današnjem smo skupu onima koji još uvijek ne znaju, pokazali kako doći do EU fondova, a u čemu im inače pomažu naše dvije Razvojne agencije. One stoje na dispoziciji poduzetnicima koji žele širiti poslovanje, no u današnje je vrijeme možda ipak primarni cilj zadržati postojeće razine i zadržavanje mladih ljudi"; rekao je gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob i dodao kako je upravo jedan od najvažnijih zaključaka skupa u Belom Manastiru da se administrativni procesi povlačenja europskog novca moraju ubrzati i pojednostaviti, te održavati što više skupova poput današnjeg kako bi zainteresirani poduzetnici i institucije mogli na jednome mjestu dobiti informacije i podijeliti iskustva o natječajima, prijavama i strategijama povlačenja europskog novca.