Revija suvremenog domaćeg filma

Revija suvremenog domaćeg filma

U sklopu revije moderne hrvatske kinematografije u osječkom će kinu Urania od 16. do 26. studenog biti prikazana tri domaća filma – "Povuci – potegni" Nevena Hitreca, "Mare" Andree Štake i "Otac" Srđana Golubovića".

"Hrvatska kinematografija često se nalazi na raznim udarima zbog spominjanja prošlih vremena i ostalih optužbi koje uglavnom ne drže vodu. Trenutno relevantna kinematografija puno se više bavi aktualnim temama, iako smo svjesni da tu i tamo moramo pogledati u prošlost koja nam je nezaobilazna, a brojne nominacije i nagrade na filmskim festivalima svjedoče da kvalitetom ne zaostajemo ni za 'većim ribama'. U kojem se smjeru kreće suvremena domaća produkcija gledatelji kina Urania mogu provjeriti od 16. do 26. studenog projekcijom tri recentna domaća filma" - ovim riječima reviju najavljuju iz Osječkih kinematografa.
Povuci – potegni dokumentarac je Nevena Hitreca koji progovara o jednoj obitelji, devetogodišnjem djetetu i lošem obrazovnom programu. Dječji radni stol pozornica je tragikomične obiteljske drame, a tko će prvi puknuti pod bremenom „znanja“, brižni roditelji ili njihovo samoživo dijete?
Radnja nagrađivanog filma Mare redateljice Andree Štake odigrava se u Konavlima te priča priču o senzibilnoj ženi iz naslova (Marija Škaričić) koja, premda predana suprugu i troje djece koje snažno voli, osjeća nezadovoljstvo vlastitim životom. U njezinu svakodnevicu nenadano ulazi stranac, pa Mare donosi odluke koje je vode u nova životna iskustva i saznanja o sebi, a riječ je o svojevrsnoj varijaciji romana Madame Bovary Gustavea Flauberta. 
Goran Bogdan nominiran je za najboljeg europskog glumca po izboru članova Europske filmske akademije, kao prvi glumac iz Hrvatske nominiran u toj kategoriji za naslovnu ulogu Nikole Stojkovića u filmu Otac redatelja Srdana Golubovića. I sam film je također ušao u selekcijski izbor za „europskog Oscara“. Film je to o ocu koji putuje pješice od svog sela na jugu Srbije do Beograda nakon što mu zbog siromaštva oduzmu djecu, ujedno je i priča o marginalcu i gubitniku koji putem postaje junak našeg doba.
Filmove u sklopu revije Suvremeni domaći film prikazuju se uz sniženu cijenu ulaznice od 25 kuna.