Rijeka ljubavi: "Zaustavite bacanje hrane!"

Rijeka ljubavi: "Zaustavite bacanje hrane!"

Humanitarna udruga “Rijeka ljubavi” svakodnevno obiteljima u potrebi dijeli doručak – hranu pred istekom roka. Javnosti je uputila hitan apel "Zaustavite bacanje hrane" .

"Na žalost, redovi za obiteljski „jutarnji doručak“ sve su duži i duži, nepregledna kolona je svakoga jutra pred udrugom i nemoguće nam je podmiriti sve obitelji koje su u socijalnoj potrebi. Već u ranim jutarnjim satima stvorila se kolona naših korisnika oko 70 obitelji koji su strpljivo čekali na podjelu i zahvaljujući našim donatorima velikog i plemenitog srca zbrinuli smo preko 210 članova obitelji u socijalnoj potrebi s hranom pred istekom roka", ističe predsjednica Rijeke Ljubavi Štefica Čučak i dodaje kako su u prvih sedam mjeseci ove godine, zahvaljujući Vladi RH i Ministarstvu poljoprivrede uspjeli podijeliti 154 tone hrane pred istekom roka u iznosu 1,3 milijun kuna.
"Na našu veliku radost ova količina hrane pred istekom roka nije bačena u smeće, smanjili smo zagađenje okoliša i podijelili smo obiteljima u socijalnoj potrebi kojima je to jedini obrok u toku dana", kaže Čučak. Izdvaja dva trgovačka lanca koji im redovito dostavljaju hranu pred istekom roka, ali i svježi kruh. Poziva i ostale da slijede njihov primjer i podsjeća kako je Ministarstvo poljoprivrede izdalo brošuru u kojoj stoji da se hrana pred istekom roka ne smije prodavati, ni bacati. "Naglašavamo da nitko u našem lijepom gradu ne bi ostao gladan kada bi se svi ovi trgovački lanci uključili u humanitarni lanac dobrote. Na žalost danas smo se susreli sa samohranim ocem sa dvoje maloljetne djece kako traže namirnice po kontejneru da bi si mogli skuhati ručak", ističe predsjednica Rijeke ljubavi i zaključuje: "Motivira nas da učinimo sve kako bi usrećili obitelji u socijalnoj potrebi, te vratili osmijeh i radost na lica naših korisnika, ali na žalost redovi su sve duži i duži, a nitko ne čuje naš vapaj – zaustavite bacanje hrane!"