Riješena sanacija Filipovice

Riješena sanacija Filipovice

Gospodarenje otpadom, sanacija odlagališta Filipovice i Semeljaca, ulaganja u Kopački rit - neke su tema o kojima je ministar zaštite okoliša i prirode, Mihael Zmajlović, razgovarao s domaćinima u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji.

Ministar zaštite okoliša i prirode, Mihael Zmajlović, župan Osječko-baranjske županije, Vladimir Šišljagić, gradonačelnik Osijeka, Ivan Vrkić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Sven Müller i ravnatelj Parka prirode Kopački rit, Damir Opačić sastali su se u Osijeku kako bi razmotrili: projekte gospodarenja otpadom; sanaciju odlagališta otpada Filipovica, plan sanacije Semeljci; projekte i ulaganja u Park prirode Kopački rit.

kopacki-rit-5.jpgfilipovica-smece.jpg

Potpisan je ugovor vrijedan 14 milijuna kuna između Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Osječko-baranjske županije o sufinanciranju rekonstrukcije vanjskih ovojnica zgrada u cilju poboljšanja energetske učinkovitosti zgrada.
Projekt sanacije odlagališta neopasnog otpada Filipovica, vrijedan 9 milijuna kuna  financiran je europskim i nacionalnim sredstvima, rekao je na konferenciji za novinstvo u Osijeku ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.
Ovih dana u Vladi su predstavljeni projekti ulaganja u zaštićenu prirodu, nacionalne parkove i parkove prirode i zajednički brend parkovi Hrvatske, njih 19, koji objedinjava  svaki poseban pojedini nacionalni park i park prirode , rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović. Istaknuo je kako na taj način stvaramo mogućnost izgradnje jedinstvenog i snažnog brenda koji parkove objedinjuje pod zajednički i prepoznatljiv identitet.
16 milijuna kuna je uloženo ili osigurano kroz odluke ili ugovore u protekle dvije godine. Riječ je o velikim ulaganjima u turističku infrastrukturu u srcu Baranje u Kopački rit, naglasio je ravnatelj Parka prirode, Damir Opačić. Kopački rit nije samo europska amazona nego je i potencijalni generator razvoja turizma u kontinentalnoj Hrvatskoj.
Očekuje se da će cjelokupna projektno - tehnička i izvedbena dokumentacija  biti izrađena do kraja godine kako bi park imao rješenje za posjetiteljski centar o kulturnoj baštini i tradiciji suživota čovjeka i prirode.
Turističku će infrastrukturu unaprijediti turistički vlakić, a parku produžiti turističku sezonu i u zimskim mjesecima.
Bitno je da svi u Hrvatskoj shvatimo da nema razvoja bez lokalnog i regionalnog razvoja. Zajedno se moramo usmjeriti na kreiranje projekata kroz koje ćemo povlačiti novac iz strukturnih fondova kako bi sve bilo radi unaprjeđenja kvalitete života naših sugrađana, zaključio je Zmajlović.