Rimski dani u Vinkovcima 13.- 20. svibnja

Rimski dani u Vinkovcima 13.- 20. svibnja Rimski dani u Vinkovcima 13.- 20. svibnja

Turistička zajednica grada Vinkovaca i Gradski muzej Vinkovci organiziraju Rimske dane u Vinkovcima od 13. do 20. svibnja 2016. godine, a uz potporu Grada Vinkovaca i tvrtke Promo Cibalae, Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije i Ministarstva turizma.

 Cilj manifestacije je uključiti što više građana u događanja u gradu tijekom Rimskih dana kroz radionice, izložbe, igrokaze i slično, predstaviti Vinkovce kao grad bogatog nasljeđa iz rimskoga vremena koji danas privlači posjetitelje različitih uzrasta.
Ovogodišnji Rimski dani traju duže nego prijašnjih godina - počinju izložbom koju priprema Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci u svojim prostorima na temu Cibala u petak 13. svibnja. Izložba će biti otvorena do 23. svibnja. Obuhvaća radove djece – korisnika knjižnice na temu Cibala, a bit će nadopunjena radovima djece izrađenim u petak 20. svibnja na radionici koju Knjižnica priprema u svojim prostorijama u 10 sati. U subotu, 14. svibnja u Gradskom muzeju Vinkovci svi zainteresirani moći će sudjelovati u zanimljivim radionicama na temu rimske kuhinje. Tako će se sladokusci moći okušati u pripremi kolačića „Licinera i Konstantinera“, a oni koji preferiraju slane okuse moći će pripremati kobasice prema izvornoj rimskoj recepturi. Radionice će se održati u prostorijama Gradskog muzeja Vinkovci od 10 do 13 sati.
Osnovne škole i vrtići prepoznali su mogućnost sudjelovanja u Rimskim danima te su ih uvrstili u svoje kurikulume. Tako će događanja u petak, 20. svibnja početi sudjelovanjem najmlađih: tristotinjak djece iz dječjih vrtića Stribor, Lenije, Vladimir Nazor, Budućnost, Naša radost, Pčelica, Trnoružica, Kosijenka, Medenjak te Cvjetnjak. Igrat će igre koje su nekada igrala rimska djeca: Delta, Terni lapilli, Orca i sl. Program se nastavlja u natjecateljskom duhu kada će kroz Olimpijadu znanja učenici petih razreda šest vinkovačkih osnovnih škola, njihovi timovi koji nose zanimljiva imena poput Gladijatora ili Avilanaca, pokazati svoje znanje o povijesti Cibala i antičke Panonije kao i vještine igrajući se rimske igre.
Ove godine priprema se i veliki defile svih sudionika: careva u dvokolici uz pratnju legionara, gladijatora kao i žonglera i djece. Nakon pozdrava carevima svih sudionika, pokazat će svoje vještine gostujući gladijatori Sportske udruge „Gaz“ iz Trilja kao i grupa vinkovačkih gladijatora. Posebna atrakcija predstavlja antički nogomet koji će se igrati u „areni“. Naravno, bit će prilike za fotografiranje sa carevima i gladijatorima. I ove godine gosti su žongleri i vrsni cirkusanti Triko Circus Teatra iz Zagreba koji će svojim vještinama zabaviti sve posjetitelje.
U petak, 20. svibnja, od 17 sati počinje Festival zanatskog piva – Sabaiarius na kojemu ćete moći kušati vrsna piva hrvatskih, ali i stranih craft pivara, a posebna atrakcija je prvi vinkovački proizvođač zanatskog piva! Nakon programa u „areni“, bit će mogućnost degustacije rimskih kobasica, a sav prihod od donacije ide udruzi „Mladi protiv gladi“.
Posebno zanimljiv program pripremili su učenici Srednje strukovne škole i Gimnazije M.A. Reljkovića koji će u prezentacijskom prostoru vinkovačke gimnazije 20. svibnja u 20 sati pokazati kako su živjeli građani Cibala kroz dva igrokaza: In schola Romana i In domo Aureliae.
Cijeloga dana posjetitelji će moći uživati u Sajmu rimskih proizvoda, a pripremljen je i poseban kutak – igraonica za najmlađe posjetitelje u sklopu koje će se održati keramičarska radionica od 16 do 18 sati.
Tema ovogodišnjih Rimskih dana: „In hoc signo vinces“ – „U ovom ćeš znaku pobijediti“ vezna je za obljetnicu velike bitke Konstantina i Licinija koja se odigrala 316. godine u okolici nekadašnjie Coloniae Aureliae Cibalae, te će biti popraćena kroz proizvode na Sajmu, radionice i igrokaze.
Sva događanja u petak, 20. svibnja, održavaju se na pješačkoj zoni.

Detaljan program pronaći ćete na www.tz-vinkovci.hr kao i na njihovoj Facebook stranici.