Robert Frank: "Dosadni naslovi danas ne prolaze"

Robert Frank: "Dosadni naslovi danas ne prolaze"

foto: HRT/mp

„Cenzura i autocenzura u novinarstvu i medijima" bila je tema razgovora s dugogodišnjim istraživačkim novinarom i aktualnim glavnim urednikom dnevnih novina „Glas Istre", koji je u Knjižnici Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku okupio studente medijske kulture.

Uvijek je bilo prijetnji i teških situacija kojima sam i osobno godinama bio izložen. No bez obzira na to, ovo je posao koji se živi. Ne mogu zamisliti da novinari imaju radno vrijeme, da u 15 sati idu kući - rekao je Frank. U razgovoru sa studentima Frank je naglasio da su, nažalost, najčitaniji tekstovi na portalu vrlo često oni najbanalniji, pa ih upitao -što očekuju u budućem zanimanju. Razgovor s glavnim urednikom Glasa Istre vodio je asistent na Odsjeku za kulturu, medije i menadžment Akademije Tomislav Levak. 

Pritisak je uvijek postojao

Robert Frank je istaknuo da se mediji uvijek sukobljavaju s politikom i krupnim kapitalom te da su im u toj borbi jedina podrška čitatelji i, u slučaju Glasa i Istre, Uprava i vlasnik koji njega kao glavnog urednika podržavaju. Izrazio je žaljenje što većina publike vapi za besplatnim sadržajem, jer smatra da se time podcjenjuje intelektualni rad novinara.