#RobotiDolaze u Osijek

#RobotiDolaze     u     Osijek

U Osijeku će 10. svibnja biti održan Drugi međunarodni Forum ICT-društvo kojeg organizira Institut za europske i globalizacijske studije. .

Prof.dr.sc. Anđelko Milardović, utemeljitelj Instituta za europske i globalizacijske studije u pozivu ističe kako se Forum održava u suradnji s francuskim institutom Laboratoire d’Ingénierie des Systèmes de Versailles (LISV).

Tema Drugog međunarodnog Foruma ICT-društvo je Roboti dolaze: Utjecaj robotizacije na gospodarstvo i društvene promjene.

Ideje Foruma su jačanje ICT sektora u Osijeku, OBŽ i RH, otvaranje dijaloga o sociologijskom odnosu informacijsko-komunikacijskih tehnologija i njihovu utjecaju na društvo druge moderne, uključujući promišljanje pozitivnih i negativnih utjecaja ICT na društvo u kontekstu tehnološkog determinizma globalnog informacijskog društva 21. stoljeća, mogućnosti ICT industrije u razvoju RH, ulaganje u ICT industriju 21. stoljeća, jačanje ICT-a preko reforme obrazovanja i poreznih olakšica.

Forum je organiziran kroz tri temeljna panela:

• Panel 1: Četvrta industrijska revolucija: brisanje granica između fizičke, digitalne i biološke sfere
• Panel 2: Iskustva hrvatskih i stranih tvrtki u niši robotike
• Panel 3: Prilagođavanje promjenama u Hrvatskoj: obrazovanje, poslovi i karijere

Tema zadnjeg panela možda je i najvažnija za zaključak ovog Foruma – kako se Hrvatska treba postaviti prema robotizaciji i koje su potrebne prilagodbe domaćeg zakonodavnog i policy okvira.

OPIS PROJEKTA

2. Međunarodni forum ICT-društvo #RobotiDolaze – Utjecaj robotizacije na gospodarstvo i društvene promjene održat će se u svibnju 2019. godine u Osijeku, Hrvatska, u organizaciji međunarodnog tima kojemu je na čelu Institut za europske i globalizacijske studije, Zagreb, u suradnji s francuskim institutom Laboratoire d’Ingénierie des Systèmes de Versailles (LISV).

Četvrta industrijska revolucija nije nešto daleko, o čemu još ne moramo razmišljati, dokazuju nam to sve brojnije vijesti sa svih strana svijeta, o novim postignućima na područjima robotike, umjetne inteligencije (AI), povezanih uređaja (IoT), autonomne autoindustrije (vozila bez vozača), 3D printanja, kvantnih kompjutera i nanotehnologije.

Iz Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) poručili su da promjene koje donosi četvrta industrijska revolucija za države i njihove vlade znači da što prije moraju prilagoditi radno zakonodavstvo utjecaju novih tehnologija i unaprijediti obrazovni sustav, dok je na radnicima pobrinuti se za cjeloživotno obrazovanje i razvoj karijere. Jer, prema istraživanju Svjetskog WEF-a “Budućnost poslova 2018.”, u idućih pet godina robotizacija i automatizacija na globalnoj će razini stvoriti 58 milijuna radnih mjesta više nego što će ih “uništiti”. Postojeće društvene paradigme promijenit će se, neki će poslovi nestati, biti u potpunosti robotizirani ili se fundamentalno izmijeniti, dok će povećanje produktivnosti i efikasnosti dovesti do otvaranja novih radnih mjesta, uglavnom na poslovima koji zahtijevaju “ljudske vještine”, najviše na području inovacija i razvoja, ali i prodaje, marketinga, odnosa s klijentima, elektroničke trgovine, društvenih medija i sl.

CILJEVI FORUMA

1.Cilj Foruma je slobodna rasprava, razmjena ideja, zagovor dijaloga, suradnje akademske zajednice ,poduzetničkog IT sektora i političkih institucija, te promocija IT sektora u funkciji razvoja RH i digitalne ekonomije u doba digitalnog, umreženog , globalnog informacijskog društva 21. stoljeća, s naglaskom na pozitivne i negativne strane IT na društvo .

2.Forum,sa svojim prijedlozima i inicijativama, može biti poticajan pri izradi analiza i strategija lokalnog (Osijek), regionalnog (OSBŽ) i nacionalnog razvoja (RH) u kontekstu IT politika,u funkciji digitalne ekonomije, kao nove forme ekonomije u 21. stoljeću.

3. Forum zagovara stvaranje povoljne i prijateljske društvene klime u IT sektoru , kao kičme gospodarskog razvoja, na bazi reforme obrazovnog sustava ,daljnje digitalizacija istoga, povoljnih zakona koji idu na ruku IT sektoru, poreznih rasterećenja i novih ulaganja u IT.

4. IT vidimo kao kičmu razvoja grada Osijek ,županije i RH u 21. stoljeću odnosno vremenu druge moderne i velike transformacije svijeta pod utjecajem IT i globalizacije.