Rođendansko slavlje, okršaj tamburaša... bez kiše?

Rođendansko slavlje, okršaj tamburaša... bez kiše?

Foto: Turistička zajednica Grada Osijeka/Ivica Benić

Uobičajeno tijekom ljeta, posljednjeg petka u mjesecu vrijeme je za Osječke ljetne noći – druga ovogodišnja je 27. srpnja. Održava se na nekoliko lokacija u središtu grada, uključili su se brojni ugostitelji i proizvođači, a ulicama, parkovima i trgovima odjekivat će glazba.

Posebnost Osječke ljetne noći ovoga petka je Ulični okršaj tamburaša, ali bit će tu i rođendansko slavlje pivnice Runda u dvorištu vile Batory uz edukativni program prvog pivarskog someliera "Volim piti i sljubiti", chillanje na novoj lokaciji "In da Sofa" te plesnjak uz Vinsku mušicu i ŠPU Feniks "K'o nekad u 8".
Glavnina zbivanja je na središnjem gradskom trgu – Trgu Ante Starčevića, gdje će biti postavljene kućice s gastronomskom ponudom osječkih restorana, pivnica, vinoteka i drugih ugostitelja, stolovi će trg pretvoriti u veliku gradsku terasu, a na okolnim štandovima moći će se pronaći proizvodi osječkih, slavonskih i baranjskih obrtnika i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Službeno otvorenje manifestacije je u 17 sati, a koncertni program na Trgu Ante Starčevića počinje u 21 sat.
U Turističkoj zajednici Grada Osijeka su optimistični pa u pozivu ističu: "U petak, 27. srpnja bit će, kažu, sunčano i toplo, pa stoga poslijepodne i večer provedite u šetnji centrom grada gdje vas na više lokacija u gradu očekuje raznolik zabavni program", no slika koju nude prognostičari DHMZ-a najavljuje i povremene pljuskove – kratkotrajne i mjestimične.
prognoza-osjecka-ljetna-noc.jpg
Ulični okršaj tamburaša (Tamburitza Street Battle)

U sklopu druge ovogodišnje Osječke ljetne noći održat će se nesvakidašnji glazbeni događaj, svojevrsna ulična bitka tamburaša, i to osječkih i novosadskih. Projekt Tamburitza Street Battle, dio programa Novi Sad 2021 – Europska prijestolnica kulture, u Osijeku će doživjeti svoje drugo izdanje, nakon siječanjske premijere u Novom Sadu. U uličnoj glazbenoj bitki na potezu od visećeg pješačkog mosta, Promenadom do kipa Picassa i nekadašnje Bijele lađe, pa do Trga Ante Starčevića, sučelit će se domaći Tamburaški sastav Osječki band i Tamburaški orkestar Romanca iz Novog Sada.
Koncept ulične glazbene bitke, odnosno street battlea, posuđen je iz hip-hop i rap glazbene kulture, a osječki i novosadski virtuozi u ovom će okršaju pokazati urbano lice tamburaške glazbe.
Raspored Tamburitza Street Battle - ulični tamburaški "okršaj":
19:30 pješački viseći most Mladosti na ulazu u Zimsku luku
20:00 kip Picassa uz Zimsku luku
20:30 Bijela lađa u Zimskoj luci
21:00 glavni trg, Trg dr. A. Starčevića. Koncertni program na trgu trajat će do 23 sata
In Da Sofa
Osječku ljetnu noć, sada već tradicionalno, prati In Da Sofa - zemlja funka, svojevrsni popularni "pop-up" lounge bar, u organizaciji kreativne agencije Adverta. Do sada je lokacija programa bila u Sakuntala parku, no budući da je park trenutno u rekonstrukciji, In Da Sofa će se održati u Prolazu Matice Hrvatske, mnogima manje poznatoj zelenoj oazi do koje ćete najlakše doći ako od Korza (preko puta Hotela Royal) krenete prema Vijencu Paje Kolarića u Blok centru 1. "Budite funky! Vidimo se na Sofi od 17 pa sve do 02 sata", poručuju organizatori i najavljuju da uz nezamjenjivog DJ Kemu u goste dolazi i Master Flow - Jazzysad, DJ i producent iz Subotice.
Program Osječke ljetne noći 27. srpnja
12:00 sati, "Runđendan", početak cjelodnevne proslave 2. rođendana popularne pivnice Runda, pivnica Runda i dvorište obližnje vile Batory, križanje Radićeve i Reisnerove ulice
15:00 sati, "Runđendan" program „Volim piti i sljubiti“, spajanje jela i piva by pivnica Runda & Ribafish, pivnica Runda i dvorište obližnje vile Batory
17:00 sati, početak rada kućica restorana, pivnica i vinoteka te obrtničkih štandova na glavnom trgu
17:00 sati, In Da Sofa, „pop-up“ lounge bar, zabavni program u Prolazu Matice Hrvatske (prolaz između Korza kod Hotela Royal prema parkiralištu na Vijencu Paje Kolarića u Blok centru 1)
18:00 sati, "Runđendan", nastavak proslave rođendana pivnice Runda do kasnih noćnih sati, dvorište vile Batory, križanje Radićeve i Reisnerove ulice
19:00 sati, mini lunapark, jahanje na ponijima za djecu kod Bijele lađe
19:30 sati, Tamburitza Street Battle - ulični tamburaški "okršaji" uz Zimsku luku (tri lokacije od visećeg pješačkog mosta prema Bijeloj lađi u 19:30, 20:00 i 20:30 sati)
20:00 sati, otvorenje plesnjaka K'o nekad u 8 u kušaonici vina Vinska Mušica na Korzu, u suradnji s plesnom udrugom ŠPU Feniks
20:30 sati, putujuće dječje kazalište Smješko, predstava Ježeva kućica u Vrtu Jagode Truhelke (prolaz Korzo – PBZ)
21:00 sat, KUD Zrinski, kratki koncert na Trgu Slobode na pozornici ispod "jedra"
21:00 sat, večernji koncert tamburaša na Trgu dr. A. Starčevića (glavni trg)
00:00 sati, službeni završetak programa na glavnom trgu