Romske obitelji u Dardi dobile nove kuće

Romske obitelji u Dardi dobile nove kuće Romske obitelji u Dardi dobile nove kuće

foto: OBŽ

Vrlo će vrzo biti završeno svih 87 kuća u Dardi koje gradi država za pripadnike romske nacionalne menjine. Važan je to projekt koji će omogućiti kvalitetno stambeno zbrinjavanje građana koji su do sada živjeli u iznimno lošim uvjetima.

Najveće romske zajednice u Osječko-baranjskoj županji žive u Belom Manastiru i Dardi, a u Dardi žive u neljudskim uvjetima zbog čega je načelnik općine prije nekoliko godina pokrenuo projekt njihovog stambenog zbrinjavanja u suradnji i uz potporu saborskog zastupnika Veljka Kajtazija. Preko Ministarstva regionalnog razvoja osigurano je 40 milijuna kuna i počela je gradnja 87 obiteljskih kuća te pripadajuće komunalne infrastrukture.

Ranije su na uporabu predane 34 kuće, a danas je 24 obitelji službeno uselilo u njihove nove domove. Ostatak kuća bit će dovršen za najviše mjesec i pol dana, najavio je načelnik Općine Darda Anto Vukoje. Općina je financirala tri posto tog velikog projekta. "U Dardi će u novim kućama biti zbrinuto ukupno 700 građana", rekao je načelnik Vukoje te dodao kako su mještani s nestrpljenjem čekali završetak projekta koji je započet prije deset godina. 

 

"Ovo je jasan dokaz kako Hrvatska od svoje samostalnosti aktivno i sustavno brine o svim nacionalnim manjinama", izjavio je župan Ivan Anušić.