Runda - revija hrvatskog kratkog filma

Runda - revija hrvatskog kratkog filma

Revija hrvatskog kratkog filma - Filmska RUNDA 15. i 16. listopada ima svoje 6. izdanje. Program revije donosi najbolje hrvatske kratkometražne igrane, dokumentarne, animirane i eksperimentalne filmove producirane u prethodnoj godini.

Svake godine publika se upoznaje sa zakonitostima i specifičnostima određenih zanimanja u procesu rada na filmu. Polaznici radionica svakom novom edicijom revije dobivaju uvid u drugu profesiju potrebnu za realizaciju filma, kako bi u konačnici novostečena znanja o scenariju (2017.), snimanju zvuka i slike (2018.), montaži (2019.), glumi (2020.), režiji (2021.), produkciji (2022.) praktično mogli primijeniti u vlastitom radu.

Petak

15. listopada 2021., kino Urania
15:30
mala dvorana FOKUS RUNDA: DOKUMENTARNI FILM
17:00
mala dvorana FOKUS RUNDA: ANIMIRANI FILM
18:30
mala dvorana GOSTUJUĆA RUNDA: MILOŠ TOMIĆ
20:00
velika dvorana STUDENTSKA RUNDA
 
Subota
16. listopada 2021., kino Urania
15:30
mala dvorana FOKUS RUNDA: IGRANI FILM
17:45
mala dvorana FOKUS RUNDA: EKSPERIMENTALNI FILM
19:15
velika dvorana FESTIVALSKA RUNDA
21:00
prostor udruge Slama AFTER FILMSKE RUNDE: Slamanje, izložba i glazbeni program
 
Napomena
* Ulaz je besplatan za sve posjetitelje, uz ograničen broj sjedećih mjesta i uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Prva večer Filmske RUNDE donosi Studentsku RUNDU - glasove hrvatskoga filma koji otvaraju i razbijaju ustaljene koncepte i teme i donose svjež i buntovan, a opet duboko emotivan i osoban pristup u svojim radovima. U ovom se programu nalaze animirani film Cockpera Kate Gugić, igrani film U šumi Sare Grgurić, dokumentarno - eksperimentalni film Davida Gaše, Laci bježi u Mađarsku te dokumentarni filmovi Još uvijek ne znam Bele Bračko-Milešević, Ima još nade za pobjedu redatelja Marka Bičanića, Zašto mama vazda plače Karmen Obrdalj i Sad sam ja Irena Jasmine Beširević. Drugi dan revije donosimo Festivalsku RUNDU koja plovi između dokumentarnog i eksperimentalnog, animiranog i igranog. Ovogodišnji program otkriva vrlo hrabre i autentične autorske svjetove koji potiču na propitivanje, razmišljanje i osjećanje. U Festivalskoj RUNDI gledamo nagrađivane filmove Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem redateljice Sanje Milardović, animirani film Sve te senzacije u mom trbuhu Marka Dješka, animirano - eksperimentalni film Događaji za zaboraviti Marka Tadića, eksperimentalni film Plejade Mateje Zidarić, Antiotpad redatelja Tina Žanića i animirano-dokumentarno-igrani film Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio Igora Bezinovića i Ivane Pipal.

FOKUS PROFESIJA: REŽIJA

Nakon što smo ih detaljno upoznali na autorskim rundama, upitali smo ih za izbor kratkih filmova koji su prema njihovom mišljenju zanimljivo režirani, koji su na njih ostavili snažan dojam, koji su na neki način utjecali i na njihov rad i koje bi svatko trebao pogledati! Tko su oni? Redatelji Zvonimir Jurić (izbornik igranoga fokusa), Petra Zlonoga (izbornica animiranoga fokusa), Tomislav Šoban (izbornik eksperimentalnoga fokusa), Sunčica Ana Veldić (izbornica dokumentarnoga fokusa) – nagrađivani hrvatski filmski autori! Svatko je od njih zasebno složio program dragulja hrvatskoga filma – kako neizostavnih klasika koje prikazujemo u suradnji sa Zagreb filmom, Hrvatskim filmskim savezom i Kinoklubom Zagreb, tako i možda malo znanih, ali zanatski izuzetno režiranih djela koji ostavljaju dojam na gledatelja dugo nakon gledanja. Taj rijetki presjek sjajnih hrvatskih kratkih filmova nastalih tijekom zadnjih 50-ak godina nijedan znatiželjni filmofil i rundaš ne bi trebao propustiti.

Voditelj radionice široko shvaćenog filma Miloš Tomić, ujedno i autor niza međunarodno zapaženih i nagrađivanih animiranih, eksperimentalnih i dokumentarnih filmova, u Osijeku će imati svoju prvu Gostujuću RUNDU u kojoj će nam otkriti tajne svojih nevjerojatno maštovitih i šašavih filmskih bisera, osloboditi nas predrasuda od banalnosti i klišeja i potaknuti nas na igru i stvaranje.
Bez obzira na prethodno znanje na radionici ćete dobiti priliku navući medvjeđu, vučju i janjeću kožu, tj. okušati se u dokumentarnome, eksperimentalnome i animiranome filmu. Izgledat će vam kao da su to tri različita jezika, tri borilačke vještine čije ćete osnove naučiti, a zatim ih dobro prodrmati. Otkrit ćete kako surađuju ovi ispred i oni iza kamere, reži li režiser, tko je scenografu scenarist i što rade skripter, toner i klaper, ide li prvo priča ili snimka, slika ili glas i sl. Napokon imate priliku razumjeti glavna pravila, a onda se, naravno, i poigrati s njima, sve uz malo priče i izazova, nekoliko primjera, snimanja na terenu i u studiju, uz nekoliko Miloševih prepreka da igra bude još zabavnija i uz „slatke muke“ stvaranja koje će snimanje filma učiniti možda nemogućim, ali utoliko zabavnijim! Izazivamo vas da se prijavite i proletite svijetom filmskoga stvaranja. Tijekom tri nezaboravna dana polaznici će se podijeliti u manje grupe koje će se međusobno kreativno nadmetati, a koje će moderirati voditelj.

Dojmove pogledanih kratkih filmova moći ćemo razmijeniti na slatkom afteru u sklopu programa Slamanje, na izložbi i glazbenom programu. Ovoga puta predstavit ćemo rad umjetnice Hane Tintor, čiji dizajn vizuala krasi film Sve te senzacije u mom trbuhu, redatelja Marka Dješke. Uz glazbu bendova Mr.Dog i Repera iz sobe te sa setom DJ Hesoyamom, runda zabave je zagarantirana!
Ulaz je besplatan za sve posjetitelje uz pridržavanje epidemioloških mjera. Aktivnost programa provodi se uz financijsku podršku HAVC-a, DHFR-a, Zaklade "Kultura nova", grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Više o programu i rasporedu, možete pronaći na web stranicama Filmske Runde.