Sa svjetskog susreta stotinjak spačeka stiže u Đakovo

Sa svjetskog susreta stotinjak spačeka stiže u Đakovo

Foto: FB Hrvatski 2CV Citroën klub

U Samoboru je u tijeku 23. svjetski susret spačeka koji do nedjelje, 4. kolovoza okuplja više od 12 tisuća zaljubljenika u ova legndarna vozila. Nakon višednevnog druženja kreću u vožnju kroz Hrvatsku - jedan krak prema Jadranu, a drugi kopnenim dijelom zemlje s ciljem u Đakovu.

Riječ je o najmasovnijem okupljanju vozača i simpatizera Citroënova legendarnog automobila 2CV, popularno zvanog spaček, koje se neprekidno održava od 1975. godine. U Samobor su stigli zaljubljenici u ove dvocilindraše iz više od 30 zemalja svijeta, pa čak i iz Australije i Novoga Zelanda. 
Uz spačeke na susret su vlasnici dovezli i druga retro Citroënova vozila, popud Dyana, Amija 6 i 8 ili ajkule. Domaćin susreta je Hrvatski 2CV Citroën klub sa sjedištem u Samoboru.
Nakon završetka susreta kreću avanturističke vožnje u karavani sa stotinjak vozila - 2CV Adriatic Raid ići će kroz Gorski kotar, Liku i priobalje sa završetkom u okolici Splita, a 2CV Continental Raid prolazit će kroz kontinentalnu Hrvatsku, preko Hrvatskog zagorja, Siska, Lonjskog polja i Slavonije sa završetkom u okolici Đakova. 
"U Đakovu smo u četvrtak, 8. kolovoza u 14 sati, kada će nas dočekati đakovački bajkeri. Sudionici karavane moći će posjetiti Ergelu, katedralu, razgledati grad, a zatim ćemo se svi uputiti prema jezeru Borovik, gdje ćemo završiti druženje", ispričao je za Radio Osijek jedini vlasnik spačeka u Đakovu Rene Kordić. Sutradan, 9. kolovoza cijela će kolona stići i u Osijek, gdje će građani moći razgledati ova Citroënova vozila starijih izdanja. 
Između ljeta 1949., kada se pojavio prvi spaček do sredine 1990. u svijetu je proizvedeno 5.114.966 komada 2CV Citroëna. Posljednji je pušten iz proizvodnog pogona Mangualde u Portugalu 27. srpnja 1990. Bio je to sivi 2CV6 "Charleston".