Sabor potvrdio Vladu Tima Oreškovića

Sabor potvrdio Vladu Tima Oreškovića

Vlada Tihomira Oreškovića dobila je povjerenje 83 zastupnika u Saboru. Pet zastupnika bilo je suzdržano, a 61 protiv .

U novoj vladi dva su ministra iz Slavonije - ministarstvo gospodarstva povjereno je Mostovcu Tomislavu Paneniću, dosadašnjem načelniku općine Tompojevci, dok je dosadašnji virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić (HDZ) ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Uz zastupnike Domoljubne koalicije i Mosta, izuzev Ivana Lovrinovića, podršku 13. vladi Republike Hrvatske dali su i zastupnici HDSSB-a i stranke Milana Bandića, reformist Radimir Čačić te zastupnici manjina Vladimir BilekErmina Lekaj PrljaskajŠandor Juhas i Mirko Rašković.
Rasprava o novoj vladi u Saboru je trajala cijeli dan, a prije glasovanja, negdje oko 23 sata završnim se riječima zastupnicima obratio Tihomir Oreškoviće. Parafrazirajući kanadskog premijera Justinea Trudeaua poručio je kako želi da Hrvatska postane nježna i ljubazna nacija. Znam da naš narod nije podijeljen, a ako i jest, do nas je da ostvarimo jedinstvo, istaknuo je. Naglasio je i kako mu je kao Hrvatu iz Kanade čast što ima priliku pomoći svojoj državi, a manjinama je poručio kako je i sam bio manjina u Kanadi te kako smatra da su manjine bogatstvo Hrvatske. Podsjetio je kako je u Tevi ostavio dobru plaću i kako mu angažman na čelu vlade nije nužan. Ali, tu sam, sreman za novi ogroman izazov, poručio je i dodao kako neće dopustiti da ga ideologija odvuče od zacrtanog cilja. Odbio je i kritike sindikata da će protežirati krupni kapital. Zapitajte sindikate u Plivi, oni vam mogu reći tko je Orešković, bitno je da čujete od njih, rekao je a njegov je govor popraćen pljeskom iz klupa vladajućih. Cilj mi je da svima podignemo kvalitetu života. Hvala vam za input i idemo raditi, kazao je mandatar.
Primopredaja vlasti u Banskim dvorima obavljena je pet minuta prije ponoći. N
ovi je premijer u sjedište Vlde došao zajedno s prvim potpredsjednikom Vlade Tomislavom Karamarkom i potpredsjednikom Vlade Božom Petrovom, a dočekao ga je Zoran Milanović, koji je na mjestu premijera bio 1492 dana.
Prve riječi koje su razmijenili stari i novi premijer bile su na engleskom.
Orešković ga je upitao i ima li kakav savjet za njega (Any advice?), a Milanović je odgovorio da nema (None, what's ever...) te komentirao da će primopredaja kratko trajati jer ne treba predavati šifre za lansiranje nuklearnog naoružanja. 
Orešković je dobio mandat u Hrvatskome saboru i ja mu želim sve najbolje. Neće mu biti jednostavo. Lakše nego prije četiri godine, ali neće biti jednostavno, kazao je Milanović. 
Sve je ovo dulje trajalo nego što bi trajalo u Kanadi, no sve je to demokracija. Teme u Saboru bili su ustaše i komunisti, mislim da imamo i bolje. Mislim da građani traže promjene. Moj je fokus budućnost a ne prošlost, izjavio je Orešković. 
Na upit - a gdje je šampanjac - novi je premijer odgovorio da ga sada nema jer će njime proslaviti rezultate nove Vlade.