Sabor: Stanke zbog đakovačkog rodilišta i poljoprivrede

Sabor: Stanke zbog đakovačkog rodilišta i poljoprivrede

HDSSB-ov zastupnik Ivan Drmić zatražio je u četvrtak od Ministarstva zdravstva da odustane od prijedloga nove mreže zdravstvenih ustanova u kojoj nije navedeno đakovačko rodilište, poručivši kako će se građani Đakova "svim silama boriti protiv zatvaranja rodilišta". Reformist Petar Baranović upozorio je na to da "veliki igrači" ne plaćaju poljoprivrednim proizvođačima.

"Građani Đakova neće se pomiriti da još jednom budu građani drugog reda. Svim silama borit žemo se protiv ovakve mreže", kazao je Drmić, nakon stanke kojom je u četvrtak počelo saborsko zasjedanje. 
Podsjetio je i da je premijer Zoran Milanović početkom svog mandata parafrazirao biblijski psalam i poručio "ako te zaboravim, Slavonijo, neka mi se osuši desna ruka". "Nakon ovoga, ozbiljno smo zabrinuti za ruku našeg premijera", kazao je Drmić te dodao kako Vlada, ako ne odustane od gašenja đakovačkog rodilišta, "može očekivati bunt Slavonije i Baranje".
Reformist Petar Baranović upozorio je na "nastavak prakse neplaćanja u poljoprivredi", ustvrdivši kako se "najveći igrači u poljoprivredi smiju u brk Saboru i zakonima". Tvrdi da krupni proizvođači ucjenjuju mljekare tražeći da im mlijeko isporuče po 'dampinškim' cijenama, te da "potpisuju anekse kojima dodatno smanjuju ugovorenu cijenu, da bi kasnije mjesecima kasnili s isplatom". 
"Mljekarima plaćanje kasni po tri mjeseca. Ako se nastavi ovakva praksa, selo će do kraja kolabirati jer mali nemaju ni za kruh, a kamoli da plate dokumentaciju, poslovne planove i drugo što je nužno za povlačenje novca iz EU fondova. Hrvatskoj će se dogoditi šteta, blamaža i upropastit ćemo selo", ustvrdio je Baranović.
Od Ministarstva financija zatražio je da bez kalkulacija krene sankcionirati najveće proizvođače za kašnjenje u isplati i druge nezakonitosti.