Sajam poslova u Vukovaru

Sajam poslova u Vukovaru

Na Sajmu poslova koji je otvoren danas u vukovarskom dvorcu Eltzu sudjeluje 60-ak izlagača, uglavnom obrazovnih ustanova i državnih institucija te agencija lokalne samouprave i uprave, a predstavnika tzv. realnog sektora tek je nekolicina.

 

Sajam je obišao i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, koji je izrazio zadovoljstvo što se zahvaljujući sezonskim poslovima i dalje smanjuje broj nezaposlenih osoba, no dodao je kako je u Hrvatskoj i dalje velika nezaposlenost koja će se morati rješavati postupno, godinama. "Jedan od problema koji i ovaj sajam poslova pokazuje je problem tzv. strukturne nezaposlenosti, što znači da smo dugi niz godina, posebice u strukovnim zanimanjima, obrazovali ljude za zavod za zapošljavanje", rekao je Mrsić upozorivši kako je potrebno obrazovni sustav prilagoditi potrebama tržišta rada.

sajam-poslova-za-webtaj.jpgsajam-poslova-u-vukovaru-za-web.jpg

Po njegovim riječima, cjeloživotno učenje također je nešto što se mora jače prezentirati. Problem je i što svoje upisne planove u školama ne radimo prema potrebama tržišta rada, nego prema tome koliko imamo nastavnika i učionica kako bismo zaposlili sve ljude u sustavu obrazovanja, istaknuo je, dodajući kako ima i drugih načina na koji bi se mogao zaposliti višak zaposlenih ako smanjimo upisne kvote. "To je nešto na čemu sada radimo zajedno s Ministarstvom obrazovanja i hrvatskim kvalifikacijskim okvirom i sasvim je sigurno da ćemo iduće godine, posebice u strukovnom obrazovanju, imati određene iskorake", rekao je ministar Mrsić.
S tim u vezi, najavio je i razgovore sa županijama kao osnivačima srednjih škola, ocjenjujući kako očekuje vrlo mukotrpan i spor proces.a pitanje novinara kako komentira činjenicu da je na vukovarskom Sajmu poslova najmanje poslodavaca iz tzv. realnog sektora, Mrsić je odgovorio kako to zorno pokazuje sliku Slavonije u kojoj država još najviše zapošljava. Na nekim drugim sajmovima u drugim dijelovma Hrvatske obično je odnos sudionika iz tzv. realnog sektora i državnih institucija 50 prema 50 posto, naveo je. Nazočne su pozdravili i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, županijski pročelnik za gospodarstvo Zdenko Podolar, ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) Ankica Paun-Jarallah te voditeljica vukovarske ispostave HZZ-a Jasna Kolar. Po riječima Ankice Paun-Jarallah, u Hrvatskoj je nezaposleno oko 280.000 osoba te je još vidljiv trend pada nezaposlenosti na mjesečnoj razini. Dodala je da trendovi u sezonskom zapošljavanju imaju mnogo bolje rezultate nego prošle godine. Ravnateljica HZZ-a također je ocijenila da se nezaposlenost može rješavati samo gospodarskim rastom.