Sat povijesti iz Vukovara

Sat   povijesti   iz   Vukovara Sat   povijesti   iz   Vukovara
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

U sklopu programa Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine u vukovarskoj Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića u petak je održan "10. Sat povijesti iz Vukovara". U videokonferencijski sat iz povijesti uključilo se 500 učenika iz 18 hrvatskih škola.

500 učenika iz hrvatskih osnovnih škola, učilo je danas o vrijednostima Domovinskoga rata i to putem videokonferencije. Organizatori zajedničkog sata povijesti, već desetu godinu zaredom je Osnovna škola Dragutina Tadijanovića iz Vukovara, a cilj je učiti i razgovarati o slavnim danima obrane Vukovara i  Hrvatske. Iako su rođeni nakon Domovinskog rata, učenici vukovarske Osnovne škole Dragutina Tadijanovića puno znaju o prošlosti svoga grada. Učenica 7. b razreda Iva Anđelak: "Jako je važno učiti o Domovinskom ratu pošto je to događaj koji se ne smije zaboraviti jer je tada pao Vukovar", rekla je Iva, a njezina prijateljica iz razreda Lara Grlić dodala: "Meni su mama i tata pričali, budući da je on bio branitelj. Kako su to oni sve proživljavali, kako nisu imali sretno djetinjstvo zbog toga.... "

img_20191115_121248.jpg Na "Desetom satu povijesti", Vukovar i Osnovna škola Dragutina Tadijanovića videokonferencijom su povezali 18 škola iz cijele Hrvatske, a kako je istaknula ravnateljica Lidija Miletić, ovogodišnja je tema bila "Novinari u Domovinskom ratu": "Ove godine želimo govoriti o pronošenju istine o Domovinskom ratu  i zato je naša tema 'Riječ i slika glasniji su od tenkova i topova', dakle od rata. Glas istine uvijek mora biti glasniji i jasniji od glasa onih koji šire zlo i mržnju. Zato smo ovaj sat povijesti posvetili ratnim izvjestiteljima", rekla je ravnateljica.

Kroz pripremu za prezentacije 500 učenika uključenih u "Sat povijesti iz Vukovara", nastalo je 70 minuta video materijala na temu sata, odnosno novinare u Domovinskom ratu: "Oni su pridonijeli promicanju istine za vrijeme rata i na ovaj način, nakon toliko godina, mi želimo kroz ovaj sat podjsetiti se i dati čast njima zbog toga što su prenosili istinu za vrijeme Domovinskog rata", rekao je učitelj povijesti Darko Tufekčić i dodao kako su se upravo učenici od Dubrovnika do Vukovara danas ujedinili kako bi zajedno učili i razgovarali o slavnim danima obrane Vukovara i domovine Hrvatske.