Šatvar: HNS je licemjeran prema Osijeku

Šatvar: HNS je licemjeran prema Osijeku

foto: Karlo Šatvar /Facebook

Drugi potpredsjednik Gradskog vijeća Osijeka Karlo Šatvar prosvjedovao je zbog odluke Hrvatskog nogometnog saveza da se Osijek zaobilazi i u nastavku kvalifikacija za SP 2018. godine. Nakon što je utakmica protiv Finske iz Osijeka prebačena u Rijeku sljedeća se igra na - Maksimiru!

Šatvar se javnosti obratio priopćenjem, potpisan kao drugi dopredsjednik Gradskog vijeća Osijeka, no gradonačelnik Ivan Vrkić pojašnjava kako je to priopćenje osobni stav Karla Šatvara, a ne stav Gradskog vijeća ili gradske uprave Osijeka. Naime, Karlo Šatvar komentirao je odluku Hrvatskog nogometnog saveza prema kojoj će se sljedeća utakmica hrvatske reprezentacije igrati u Zagrebu, pri čemu je unatoč obećanjima Osijek opet izgubio domaćinstvo. Prozvao je čelnog čovjeka HNS-a Davora Šukera za nezainteresiranost prema rodnom gradu u kojemu je proglašen počasnim građaninom te ustvrdio kako danas ne bi imao ništa protiv inicijative da mu se status počasnoga građanina i oduzme. 

"Naša koalicija nije kao Centralni komitet i u njoj svatko ima pravo izreći svoje mišljenje, što je gospodin Šatvar iskoristio. Osobno o ovom slučaju imam malo drugačije mišljenje, ali ne bih se želio izjašnjavati. Mogu samo reći da sam nesretan što oko toga imamo prijepore, jer Osijek zaslužuje biti domaćin reprezentaciji između ostaloga i jer je unazad godinu i pol dana značajno pridonio stabilizaciji hrvatskog nogometa, pa bi krovna organizacija i o tome morala voditi računa", kazao je Vrkić za Jutarnji list. 

Prenosimo u cijelosti priopćenej za javnost dopredsjednika Gradskog vijeća Osijeka Karla Šatvara:

"Jučerašnja odluka Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog savezao odabiru grada domaćina za dodatne kvalifikacije za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji nastavak je licemjerne politike vrha HNS.

Kako drugačije okarakterizirati dvostruke kriterije kod odabira gradova domaćina jer, valja podsjetiti, HNS je Osijeku, Slavoniji i Baranji, oduzeo domaćinstvo utakmice s reprezentacijom Finske zbog rizika od lošeg stanja terena u slučaju kiše. Kao grad domaćin rada je izabrana Rijeka s argumentom kako jedini imaju teren uvjetan za igranje uslijed obilnih padalina.

Zanimljivo kako sada kada je riječ o utakmicu mnogo važnijoj nego onoj s Finskom (nema više Ukrajine odnosno popravnog ispita) više ne vrijede kriteriji o terenu pogodnom za igranje u slučaju kiše već se kao kriterij uzima pitanje sigurnosti? Kada se uzme u obzir da se utakmice igraju sredinom studenog za očekivati je veliku vjerojatnost vlažnog i kišnog razdoblja koje može natopiti teren u Maksimiru i ponoviti ružne slike kao na utakmici protiv Kosova. No, to sada očito više nije važno. Kriteriji se prilagođavaju i mijenjaju od utakmice do utakmice, a konstanta ostaje ignorantski odnos HNS-a prema istoku Hrvatske.

Oni rijetki Slavonci i Baranjci koji nisu shvatili način funkcioniranja HNS-a naivno su se pouzdavali u predsjednika HNS-a i počasnog građanina grada Osijek Davora Šukera koji će svojim "autoritetom i moći" unutar krovne nogometne institucije izlobirati vraćanje dugova gradu Osijeku.

Doduše Šuker najavljuje: "No, sada bez fige u džepu mogu potvrditi kako ćemo prvu sljedeću kvalifikacijsku utakmicu pred domaćim navijačima igrati baš u Osijeku." Znači li to da je do sada prema Osijeku imao figu u džepu te kako će se za tu sljedeću utakmicu koja se obećava Osijeku zaobići kriteriji dobroga terena i sigurnosti?

Nažalost po tko zna koji put predsjednik HNS-a Davor Šuker pokazao je nezainteresiranost prema svom gradu koji ga je okitio titulom počasnog građanina, pa sve glasnije inicijative o oduzimanje ove titule dobivaju sve veći smisao."