SDSS nezadovoljan raspolaganjem poljoprivrednim zemljištem u Trpinji

SDSS nezadovoljan raspolaganjem poljoprivrednim zemljištem u Trpinji

fotografija VijestiHRT

"SDSS je nezadovoljan Programom raspolaganja poljoprivrednim zemljištem Općine Trpinja čije su vlasti prihvatile da maksimalna površina data na korištenje umjesto ranije predviđenih 20 bude čak 2000 hektara", poručio je s konferencije za novinare u Vukovaru, predsjednik SDSS-a, Milorad Pupovac.

"To je za nas nepravedna i štetna odluka jer općina Trpinja ne živi samo od Vupika već prvenstveno od svojih poljoprivrednih proizvođača koji bi sada mogli ostati bez zemlje", kazao je Pupovac na konferenciji održanoj u stanci sjednice Glavnog odbora stranke. Ocijenio je kako su "tako složenim programom raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u Trpinji stvorene pretpostavke da sva zemlja pripadne VUPIK-u, a da 70-ak OPG-ova u sustavu PDV-a i još 30-40 poljoprivrednih proizvođača ne dobiju ništa". 

"To, što se nas tiče, neće proći", poručio je Pupovac navodeći da je tako sročeni program raspolaganja zemljištem u Trpinji u suprotnosti sa zakonom i politikom Ministarstva poljoprivrede i Vade te da se ne može dozvoliti ponavljanje politike koju je vodio bivši Agrokor. "Mi nismo podržali rekonstrukciju Agrokora i postizanje nagodbe da bi se nastavljala stara politika prema OPG-ima i malim proizvođačima od strane bilo kojeg segmenta unutar Agrokora", SDSS se nije zalagao za politiku tipa "sjaši Kurta da uzjaši Murta", rekao je Pupovac.
Ukupna površina poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države u općini Trpinja, koja se nalazi na vukovarskom području, iznosi 3.694,90 hektara, od čega je za zakup određeno 2.354 hektara.
Priopćenjem je reagirala i Općinska organizacija SDSS-a Trpinje, koja u Općinskom vijeću ima šest vijećnika. Odlukom da se umjesto prvotno predviđenih najviše 20 hektara za dodjelu, po prigovoru VUPIK-a, taj iznos poveća za čak sto puta, radi se o pogodovanju Vupiku većine u Općinskom vijeću Trpinje koju čine deset vijećnika nezavisne liste Miroslava Palića, Miroslava Maširevića i SDP-a, priopćili su iz SDSS-a.
Osim o odluci Općinskog vijeća Trpinje o programu raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, na dnevnom redu sjednice Glavnog odbora SDSS-a nalazila su se i pitanja iz rada i djelovanja stranke.