SEDECO 2020. "Svjetlost i svjetiljke"

SEDECO 2020. "Svjetlost i svjetiljke"

Udruga Svjetlost fenjera od 25. rujna do 2. listopada organizira festival Sedeco, koji povezuje dva stilska razdoblja u kojima je Osijek doživio kulminaciju svog gospodarskog, kulturnog i društvenog života – secesiju (1880. - 1914.) i Art Deco (1914. - 1949.). Tema je "Svjetlost i svjetiljke".

Sedeco festival organizira se drugi put (prvi je održan prije šest godina), a prezentira secesijsku i art deco kulturu grada Osijeka u svim njezinim oblicima: arhitekturi, glazbi, filmu, dizajnu, modi, plesu, hrani, piću.
"Ovogodišnja tema festivala – Svjetlost i svjetiljke – logična je s obzirom na naziv naše udruge. Kroz razne događaje prezentirat ćemo svjetiljke koje su korištene u Osijeku od 1850.do 1950. godine, a pod kojima se odvijao vrlo važan društveni, kulturni i gospodarski život. Mjesta na kojima se odvijaju navedene manifestacije također su pomno izabrana. Simbolično povezuju poznata arhitektonska zdanja secesije u kojima se odvijao kulturni i društveni život starih Esekera s današnjim radom i djelovanjem naših partnera u ovom projektu. Prva osječka javna bolnica, prvi kinematograf, zdenac Pejačević, oko kojega se uživalo u šetnji, u slušanju žive glazbe, ili ugodnim razgovorima s prijateljima i poznanicima, pa do prve secesijske kuće, osječkog gradonačelnika. Dakle, povezana su sa našim sponzorom, gradskim poglavarstvom", ističe Stjepan Kadović, potpredsjednik Udruge Svjetlost fenjera.
Građane očekuju stručna predavanja, neobične izložbe i druženja od kojih organizatori posebno izdvajaju trenutak kada će Zdenac Pejačević, remek djelo perivojne arhitekture, biti osvjetljen s točno 117 petrolejskih fenjera – jer upravo je toliko godina prošlo od postavljanja donacije grofa Pejačevića, velebnog zdenca u nekadašnjem Gradskom vrtu.
Program
Petak, 25. rujna
Florence Nightingale, razvoj svjetla – razvoj sestrinstva. - Medicinska škola Osijek, od 10,30 do 12 sati
– Powerpoint prezentacija „Razvoj rasvjetnih tijela“; Miroslav Kern, prof.
– Powerpoint prezentacija „Florence Nightingale“; učenici Medicinske škole Osijek
-– Powerpoint prezentacija „Zgrada osječke bolnice kroz povijest“; učenici Medicinske škole Osijek
– Prigodna izložba uniformi medicinskih sestara s kraja devetnaestog i početka dvadesetog stoljeća
– Prigodna izložba fenjera s kraja devetnaestog i početka dvadesetog stoljeća

Subota, 26. rujna
Svjetlost od antičke Murse do secesijskog Essega – Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek, od 11 do 12,30
– Powerpoint prezentacija „Petrolejske lampe s područja Osijeka i šire regije od 1880. – 1960. godine“, Stjepan Kadović, mag. oec.
– Powerpoint prezentacija „Nastanak i proizvodnja fenjera u svijetu i na području Republike Hrvatske“, Miroslav Kern, prof.
– Prigodna izložba petrolejskih lampi i fenjera iz vremena secesije. (Izložba će trajati dva tjedna od otvaranja)

Nedjelja, 27. rujna
Osvjetljavanje osječkog zdenca – Kod secesijskog zdenca „Pejačević“ na Šetalištu kardinala Franje Šepera, od 19 do 23 sata
– Osvjetljavanje secesijskog zdenca „Pejačević“ na Šetalištu kardinala Franje Šepera. Osječki zdenac, remek-djelo secesijske vrtne arhitekture, bit će osvijetljen sa 117 starih fenjera. Zašto baš broj 117? Zato što je zdenac star 117 godina. Fenjeri će biti postavljeni na zdencu i oko zdenca. Na samom zdencu bit će postavljeni fenjeri proizvedeni krajem devetnaestog i početkom dvadesetog stoljeća, iz vremena kada ga je Pavao grof Pejačević dao izraditi i kada je ovaj poklon gradu Osijeku bio smješten u tadašnjem „Gradskom vrtu“.
- Uz vizualni, tu će biti i glazbeni sadržaj: Profesorica glazbene škole „Franje Kuhača“ Stanka Džambić uljepšat će ovu manifestaciju sviranjem na klavijaturama.

Petak 2. listopada
Glazbeno-filmska manifestacija vezana za art deco i pop kulturu pedesetih godina, Kino Uranija od 20 do 22:sata
– Glazbeno-filmska manifestacija u sklopu projekta Resonance Cinema. Cultural Hub for Curious Minds.
– Prigodna izložba fenjera i petrolejskih lampi iz vremena art decoa.

"Zbog pandemije uzrokovane koronavirusom, na manifestacije u Medicinskoj školi, GISKu i kod zdenca, NE planiramo pozvati veći broj ljudi. Želja nam je ponašati se odgovorno te ne dovoditi u opasnost građane, ni nas kao organizatore, stoga će na manifestacijama biti samo članovi udruge, volonteri i novinari. Događanja na manifestacijama ćemo snimiti i snimak objaviti na službenoj stranici Udruge „Svjetlost Fenjera“, Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek i na službenoj internet stranici Medicinske škole Osijek. Pratite događaje i preko facebooka", ističu organizatori.

Cilj Udruge Svjetlost fenjera je promicanje, razvitak i očuvanje kulturnog blaga, prezentacija i promicanje starih fenjera, ukazivanje na način života prije svjetlosti proizvedene električnom energijom, uspostavljanje kontakta i razmjene informacija s kolekcionarima iz inozemstva, prezentacija starih fenjera koji su se proizvodili na području naše zemlje te njihova usporedba s fenjerima koji su se proizvodili izvan područja Republike Hrvatske. Namjera je članova otvoriti muzej rasvjete s eksponatima u njihovom vlasništvu i vlasništvu kolekcionara, jer posjeduju jednu od najvećih zbirki svjetiljki u regiji.
sedeco-festival-plakat.jpg