Seligman, Benović, Ude i Srbić u finalu Europskog prvenstva

Seligman, Benović, Ude i Srbić u finalu Europskog prvenstva

Foto: Hrvatski gimnastički savez

Čak četiri hrvatska reprezentativca izborila su nastup u finalu 34. Europskog prvenstva u muškoj sportskoj gimnastici u Turskoj - Tin Srbić (ZTD Hrvatski Sokol) na preči, Robert Seligman (GD Osijek-Žito) i Filip Ude (GK MZ Macan) na konju s hvataljkama te Aurel Benović (GD Osijek-Žito) na tlu.

Finale je nedjelju.
Branitelj europskog srebra na preči danas je u kvalifikacijama imao najbolju ocjenu - 14,333, a s vrha je sve druge gledao i Robert Seligman, najbolji danas na konju s hvataljkama (14,300), dok je Filip Ude finale izborio kao sedmi (13,433) - ukupno je bio osmi, ali ispred njega bila su tri Ukrajinca, a samo dvojica iz iste zemlje smiju u finale. Svoje prvo europsko finale naš najbolji parteraš Aurel Benović ulovio je sa šestom ocjenom (14,333).
"Odradio sam kvalifikacije na ovogodišnjem čudnom Europskom prvenstvu. Iskreno, planirao sam ići vježbu sa startom 6.2, na kraju je ispalo 5.8 zato što sam jednostavno malo krivo krenuo, kako mi kažemo "čupao" sam se, izvlačio na puštanjima, letovima i odlučio u sred vježbe da jedan element, točnije element "Možnik" izbacim," komentirao je Srbić.
U čak devetom europskom finalu u karijeri borit će se Osječanin Robert Seligman. Od onog prvoga u Debrecenu 2005. (4. mjesto) prošlo je čak 15 godina, a nanizao je i Amsterdam 2007. (8. mjesto), broncu u Lausanni 2008., 4. mjesta u Montpellieru 2012. i 2015. i Cluju 2017., 6. mjesto u Bernu 2016, srebro u Glasgowu 2017. i sada je dočekao Mersin. "Neizmjerno sam sretan, jer, odvježbao sam odlično svoju vježbu, onu koju sam zacrtao i zauzeo prvo mjesto u kvalifikacijama. Bez lažne skromnosti, znao sam da sam jedan od favorita, ali konj s hvataljkama je kao i greda, iznimno nestabilna sprava i nikada se ne zna što se može dogoditi. Dat ću sve od sebe da se sada dobro regeneriram, dobro odtreniram i pripremim se za finale gdje očekujem borbu za medalje ako ne i za najviše postolje", poručio je Seligman.
U okruglom 10. seniorskom europskom finalu borit će se Filip Ude. "Jesam i nisam zadovoljan. Zadovoljan sam jer sam ušao u finale, a nisam zadovoljan zato što nisam uspio napraviti cijelu vježbu, pao sam. Ali evo, takva situacija je da mi je svejedno to bilo dovoljno da budem sedmi. Vjerujem da ću napraviti bolju vježbu, cijelu, u nedjelju u finalu. Bez obzira što mi se sve događalo u ovih mjesec dana kad sam bio i zaražen COVID-om, nadam se da ću uspjeti smoći snage i to odraditi kako treba", rekao je Ude.