Seljaci osnivaju krovnu organizaciju

Seljaci osnivaju krovnu organizaciju Seljaci osnivaju krovnu organizaciju
Antun Laslo, Zvonko Pipić, Nikola Pajek i Tomislav Pokrovac Antun Laslo, Zvonko Pipić, Nikola Pajek i Tomislav Pokrovac
Miroslav Kovač i Branko Salaj (Živo selo) Miroslav Kovač i Branko Salaj (Živo selo)
na skupu u Satnici Đakovačkoj na skupu u Satnici Đakovačkoj

Skup seljaka u Đakovačkoj Satnici

Hrvatski seljaci osnivaju zajedničku instituciju koja će ih zastupati kako bi život na selu bio podnošljiv i kako bi im bila omogućena normalna proizvodnja hrane. Sastali su se danas u Đakovačkoj Satnici.

Ideja o stvaranju jedinstvene seljačke organizacije stvorena je ljetos kada su tijekom seljačkih prosvjeda predstavnici nekoliko udruga osnovali Stožer za obranu sela i poljoprivrede središnje Hrvatske. Tada su seljaci na cestama tražili isplatu poticaja za 2013. godnu u cijelosti. Danas tvrde kako njihovi zahtjevi nisu ispunjeni, a po prvi put je četrdesetak seljaka završilo na sudu i prijete im kazne veće od deset tisuća kuna jer su zapriječili promet na važnim cestama te organizirali prosvjede bez prijave i bez angažiranja redarske službe. Ovo je prvi put da se obiteljska poljoprivredna gospodarstva povezuju sa stručnjacima koje vodi skupina Živo selo na čelu s Brankom Salajem i Miroslavom Kovačem. Bit će uključeni i Poljoprivredni fakultet u Osijeku te Veterinarski i Agronomski fakultet u Zagrebu. 

img_9101.jpg

Član Stožera Antun Laslo izjavio je kako je stanje na selu iznimno loše, nijedna vlada do sada nije učinila dovoljno kako bi zadržala ljude na selu i omogućila im normalan rad i egzistenciju, a on smatra kako je aktualni ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina (SDP) uvjerljivo najgori ministar poljoprivrede. Nezadovoljan je i ponašanjem Hrvatske poljoprivredne komore koja je po njemu previše ispolitizirana. Na novinarsko pitanje hoće li ta nova krovna organizacija ili stožer biti pod kontrolom HDZ-a i biti njeni "jurišnici" u osvajanju vlasti, Laslo odlučno odgovara kako nova organizacija neće biti pod ničijom kontrolom.

Nova krovna seljačka organizacija mogla bi se zvati Hrvatska udruga poljoprivrednika, a službeno će biti osnovana u Velikoj Kopanici u Brodsko-posavskoj županiji i to prije 15. siječnja 2014. godine. Jedan od seljačkih vođa, Zvonko Pipić, izjavio je kako bi početkom sljedeće godina mogla ugledati svjetlo dana tužba seljaka protiv države i Ministarstva poljoprivrede zbog podmirivanja svih nepodmirenih obveza prema seljacima. Rekao je kako su seljaci jučer angažirali odvjetnički tim koji će ih zastupati, a odvjetnici su odlučili kako će naplatiti svoje usluge tek nakon dobivanja spora, u što su svi uvjereni. 

img_9093.jpg

Na sastanku u Satnici Đakovačkoj bili su predstavnici više seljačkih udruga iz gotovo svih kontinentalnih županija Hrvatske (nisu došli samo predstavnici seljaka Varaždinske županije). U našoj zemlji postoji više od 400 različlitih udruga koje se bave problemima sela i poljoprivredne proizvodnje. 

Više o ovoj temi govorit ćemo u Emisiji za selo i poljoprivredu u nedjelju, 22. prosinca od 8 sati, a u nastavku poslušajte priče predstavnika seljačkih udruga i skupine Živo selo.