Šest pozitivnih na koronavirus

Šest pozitivnih na koronavirus Šest pozitivnih na koronavirus
Ravnatelj KBC-a Osijek, Željko Zupčić, foto: HRT/ D. Vračević Ravnatelj KBC-a Osijek, Željko Zupčić, foto: HRT/ D. Vračević
Načelnik Stožera civilne zaštite OBŽ Goran Ivanović, foto: HRT/ D. Vračević Načelnik Stožera civilne zaštite OBŽ Goran Ivanović, foto: HRT/ D. Vračević
Voditelj Epidemiološke službe u Zavodu za javno zdravstvo OBŽ Karlo Kožul Voditelj Epidemiološke službe u Zavodu za javno zdravstvo OBŽ Karlo Kožul
Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo OBŽ Zlatko Pandžić, foto: HRT/D.Vračević Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo OBŽ Zlatko Pandžić, foto: HRT/D.Vračević

foto: HRT/ Dario Vračević

Rečeno je to na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije. Tri su bolesnika na resporatoru, no njihovo je stanje stabilno i nisu u životnoj opasnosti, rekao je ravnatelj KBC-a Osijek Željko Zupčić.

 

Župan Ivan Anušić opovrgnuo je nagađanja prema kojima je osječki KBC žarište koronavirusa poručivši kako normalno funkcionira po svim protokolima. "Da postoji žarište, onda bi danas imali 300 - 350 zaraženih, a ne 32 osobe", poručio je Anušić na konferenciji za novinare.
Broj zaraženih raste očekivanim slijedom, nema ih previše, ali to može biti problem ako se ne budemo pridržavali propisanih mjera i preporuka, poručio je Anušić.
Ravnatelj osječko KBC-a Željko Zubčić izvijestio je kako se tri pacijenta nalaze na respiratoru, ali su su stabilno i nisu u životnoj opasnosti.  
Dodao je kako se u samoizolaciji trenutno nalazi 86 djelatnika i zdravstvenog osoblja koji se nakon isteka inkubacijskog razdoblja od 14 dana mogu vratiti u svoje timove.
Ističe kako će KBC-u  od danas na raspolaganju biti i klinički epidemioloog, koji će pomagati sa svojim savjetima i stručnim djelovanjem.
Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Zlatko Pandžić izvijestio je kako je od prošlog tjedna obavljeno 200-tinjak testova na koronavirus što se nastavlja i idućih dana te da testova i opreme ima dovoljno. Ističe kako su "svi djelatnici Zavoda su zdravi, ntiko nije bolestan, niti u samoizolaciji".
Epidemiolog Zavoda Karlo Kožul  kazao je kako će se pokrenuti mobilni tim koji će zamijeniti Hitnu pomoć, pa će se po teške pacijente ići njihovoj kući, a testiranje obavljati u vozilu. Dodaje kako novoboljeli uglavnom dolaze iz iz Osijeka ali i sa drugih područja Županije, no tu se radi o manjem broju ljudi koji uglavnom rade na području Osijeka.
U protekla 24 sata imali smo 15 dojava o kršenju samoizolacije što je u šest slučajeva potvrđeno, a ukupno u samozolaciji imamo 1.441 osobu, istaknuo je načelnik osječko-baranjske policije Ladislav Bece. Dodao je kako su u protekla 24 sata u Županiju ušla 664 vozila, sa 791 putnikom, a policija je vratila tri vozila s pet osoba, koji nisu imali valjane propusnice.
Načelnik županijskog Stožera dožupan Goran Ivanović ustvrdio je kako je Virovitičko-podravska županija "nekim mjerama zatvorila granice prema Osječko-baranjskoj županiji, jer su stavili određene barikade na lokalne ceste, što se ne smije događati". Najavio je kako će se intenzivno raditi na rješavanju toga problema, koji otežava dostavu, a ni pošta ne može obavljati svoj posao.
Što se tiče odluke o zatvaranju tržnica, Ivanović je kazao kako će Stožer preispitati mogućnost početka rada zatvorenog dijela tržnice, jer se to može kontrolirati, a u interesu je da nema zastoja u gospodarstvu i poljoprivrednim procesima.

Izvor: Hina