Šetnje, pletenje i s liječnicima na kavi

Šetnje, pletenje i s liječnicima na kavi

Osječka Udruga žena oboljelih i liječenih od karcinoma jajnika "JA KA" najavila je čitav niz aktivnosti tijekom listopada kojima žele potaknuti na druženja, a pokreću i novi projekt "60 minuta s liječnicima na kavi".

Od 3. listopada, svakog četvrtka u 18 sati kreće se u "Jesensku šetnju lijevom obalom Drave".
"Želimo potaknuti članice, članove Udruge, sugrađane, na šetnju, druženje, razgovor, kako bismo prevenirali depresiju, melankoliju koja se javlja u vrijeme kada se dan skraćuje. Šetnja započinje u 18 sati na lijevoj obali Drave, kod visećeg mosta. Šetamo sat vremena, a tijekom šetnje nazočit ćemo predivnoj modnoj reviji prirode. Imat ćemo svaki put drugi kolorit "odjeće", koju će priroda nesebično dijeliti s pažljivim promatračem. Mirisi, zvukovi i svježina šume svakako će nam pomoći odmoriti se, smiriti, razbistriti misli", objašnjava predsjednica udruge Veselinka Kastratović. Šetnje se nastavljaju 10., 17., 24. i 31. listopada. "U listopadu ćemo, s partnerskim udrugama, organizirati druženje u perivojima dvoraca u Donjem Miholjcu i Našicama, nastavak projekta "Druženje u parkovima i perivojima", koji smo započeli u Osijeku, u Perivoju kralja Petra Krešimira IV. Kao i u Osijeku i u Našicama i Donjem Miholjcu druženje će biti začinjeno poezijom, mislima pretočenim u stihove. Takva okupljanja uvijek su začinjena i jednom nenametljivom napomenom o važnosti čuvanja genitalnog zdravlja. A kako smo u mjesecu ružičaste vrpce i zdravlja grudi, upravo ova druženja iskoristit ćemo i pozvati žene da odu na mamografiju, odazovu se pozivima Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka grudi", kaže Kastratović.
U srijedu, 16. listopada od 16 do 18 sati, za žene koje to žele, u prostorijama Udruge, organizira se radionica pletenja. "Pokazat ćemo kako štrikanje, osim što je korisna vještina, može biti izuzetno zabavno, a nadasve korisno za prste i male zglobove i kosti šake", ističu iz udruge JA KA. Članice i članovi udruge posjetit će umirovljenike u osječkom Domu za starije i nemoćne te u Bizovcu, a najavili su i druženje sa ženama u Bolmanu. Organizirat će i edukacijske radionice u Aljmašu, Petrijevcima, a uskoro kreće i nova aktivnost "60 minuta s liječnicima na kavi". "Novi projekt Udruge "JA KA" Osijek ima svoje "korijenje" u tribinama koje smo organizirali tijekom obilježavanja 8. svibnja - Tirkiznog dana, Svjetskog dana borbe protiv karcinoma jajnika. Želimo pružiti mogućnost ženama da u opuštenoj atmosferi, u razgovoru s liječnicima, uz kavu, čaj, u 60 minuta pitaju što žele vezano za genitalno zdravlje i genitalna oboljenja ginekologe, onkologe. Ovu aktivnost provodimo tijekom listopada i studenoga 2019. godine u Osijeku. Nastavak, ovaj puta projekt, zasigurno će biti od siječnja 2020. godine u mjestima širom Osječko-baranjske i Vukovarsko - srijemske županije", ističe predsjednica udruge "JA KA".