Sindikati ne odustaju od općeg štrajka

Sindikati ne odustaju od općeg štrajka

Čelnici četiriju sindikata danas su se u Osijeku sastali sa sindikalnim povjerenicima iz cijele Slavonije i Baranje. Još su jednom istaknuli kako će generalni štrajk biti održan, a tijekom saborske rasprave o ZOR-u i prosvjed na Markovu trgu u Zagrebu.

"Mi smo ovdje kako bismo mobilizirali naše članove; u petak smo bili u Zagrebu, jučer u Splitu, danas u Osijeku, a sutra smo u Rijeci. Ako u četvrtak u Saboru bude bila rasprava o prijedlogu Zakona o radu mi ćemo prosvjedovati na Markovu trgu, a ta će nam rasprava ujedno biti i priprema za održavanje generalnog štrajka koji se mora održati u zakonskom roku kako bi bio legalan. Štrajk će sigurno biti legalan i zbog njega nitko neće smjeti dobiti otkaz, a sve sindikalne središnjice su ujedinjene oko ove priče", istaknuo je predsjednik Udruge radničkih sindikata Damir Jakuš. Cilj izmjena ZOR-a je snižavanje cijene rada, pretvaranje relativno sigurnih radnih mjesta u potpuno nesigurna, te marginalizacija sindikata i njihovo stavljanje u služnički odnos spram politike, ustvrdio je Jakuš.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever rekao je kako radnici neće nanijeti štetu nikome, a da odgovornost za opći štrajk i štetu, koju je netko procijenio da će biti između 200 milijuna i čak dvije milijarde kuna, moraju snositi poslodavci i Vlada koja ih podupire, a nije na vrijeme htjela promijeniti zakon i povući sporne odredbe. "Sve što smo pripremili bit će odrađeno na legalan i legitiman način i ljudi se ne trebaju bojati otkaza", rekao je Krešimir Sever te zaključio kako su prijetnje otkazima spin koji su zavrtjeli predstavnici vlasti i poslodavaca. 

 

dsc_0134.jpgdsc_0136.jpg

Damir Jakuš (URSH)      Krešimir Sever (NHS)

"Sindikati moraju vršiti pritisak na ovu vlast koja očito ne zna što radi", rekao je Vilim Ribić iz Matice hrvatskih sindikata te ponovio kako je pravo na štrajk zajamčeno hrvatskim ustavom i međunarodnim konvencijama. Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske izjavio je kako ovoj hrvatskoj Vladi razum nije prioritet nego politička sila. "Kada Vlada protiv nas ide silom, a ta sila je 81 ruka u Saboru, nema drugog načina nego da i mi odgovorimo silom, a ta sila su naši članovi i hrvatski radnici", istaknuo je Novosel.

dsc_0162.jpgdsc_0140.jpg

Vilim Ribić (MHS)      Mladen Novosel (SSSH) 

 

Nakon skupa sindikalni vođe komentirali su izjavu ministra unutarnjih poslova Rajka Ostojića da će si smanjiti plaću za 50 posto ako to isto naprave i sindikalni čelnici.
Sever je novinarima kazao kako je to "zanimljiva demagogija", jer bi si ministri prvo morali smanjiti plaće na razinu sindikalnih čelnika. Nije riječ o tome trebaju li si smanjiti plaću, već bi se, s obzirom da su uspjeli upropastiti zemlju, trebali odreći i plaće i vlasti, budući da ni jedno ni drugo nisu zaslužili, ustvrdio je Sever.
Ribić je kazao kako su sindikati tražili da si svi ministri smanje plaću za 50 posto, "zbog teškog debakla u gospodarskoj politici, u kojoj nema nikakvih rezultata". Ocijenio je kako je Ostojićeva izjava nelogična, jer imputira da su sindikati odgovorni za izostanak gospodarskog rasta, a sindikati nemaju ovlasti kojima mogu utjecati na gospodarsku politiku.
"Obećajem da ću si smanjiti plaću onoliko koliko će oni sebi smanjiti plaće, jer želim biti solidaran s osiromašenim i jadnim ministrima kojima javnost ne dopušta da voze skupocjene automobile", ironično je poruči Ribić.

U nastavku poslušajte sve današnje izjave čelnika četiriju sindikalnih središnjica u Osijeku.