Sir Ivana Gašića iz Beketinaca šampion je regionalnog ocjenjivanja sireva

Sir Ivana Gašića iz Beketinaca šampion je regionalnog ocjenjivanja sireva Sir Ivana Gašića iz Beketinaca šampion je regionalnog ocjenjivanja sireva
foto:HRT/Mirta Milas foto:HRT/Mirta Milas
foto:HRT/Mirta Milas foto:HRT/Mirta Milas
foto:HRT/Mirta Milas foto:HRT/Mirta Milas
foto:HRT/Mirta Milas foto:HRT/Mirta Milas

foto: HRT/Mirta Milas

Četveročlano povjerenstvo u Koški ocijenilo je 38 uzoraka sireva i drugih mliječnih proizvoda pristiglih iz Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Požeško-slavonske županije .

Šampion prvog od šest regionalih ocjenjivanja sireva i drugih mliječnih proizvoda u Koški, kuhani je kravlji sir s vlascem proizveden na OPG-u Ivana Gašića u Beketincima, koji je ove godine proglašen i najboljim mladim poljoprivrednikom. Ocjenjivanja tijekom rujna organizira Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba u suradnji sa Savezom mali sirara RH "SirCRo" te lokalnim nositeljima ruralnog razvoja. Na taj način žele dokazati kako naši mali sirari proizvode vrlo kvalitetne sireve.
sirevi.jpgOd ukupno 38 uzoraka pristiglih na ocjenjivanje u Košku iz Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Požeško-slavonske županije sedam je ocijenjeno zlatom, a među njima su još i OPG Darija Geta iz Bilja, Ilije Perića iz Viškovaca te Gorana Tokića iz Širokog polja. Šampioni regionalnog natjecanja, ali i dobitnici zlatnih medalja izravno će se plasirati na državno natjecanje - 4. SirCroFEST koji će se sredinom idućeg mjeseca održati u Zagrebu.
Ovo regionalno ocjenjivanje zapravo je polufinale za nacionalno ocjenjivanje i sastavni je dio SirCroFEST-a. S obzirom da je u zadnje dvije godine kroz Mjeru ruralnog razvoja M1., podmjeru 1.2., operaciju 1.1.2. održano 38 tečajeva “Prerada mlijeka”, diljem Hrvatske, te educirano 756 polaznika, sirarstvo zauzima sve značajnije mjesto i postaje predvodnica razvoja ruralnih područja Hrvatske.
Prema iskustvima s tečaja, a u sklopu kojega je i edukacija o senzoričkom ocjenjivanju sireva i drugih mliječnih proizvoda, naši proizvođači imaju kvalitetan proizvod, a kako bi dokazali tu kvalitetu potrebno je te proizvode i ocijeniti. "Stoga se i održava regionalno ocjenjivanje, kako bi ta mogućnost bila dostupna što većem broju proizvođača  s cijelog prostora Republike Hrvatske", napominju u Hrvatsko poljoprivredno-šumarsko savjetodavnoj službi, koja je organizator ocjenjivanja.   
Predsjednik povjerenstva, profesor Samir Kalit sa zagrebačkoga  Agronomskog fakulteta istaknuo je kako je kvaliteta bila vrlo različita: "Bilo je zaista zanimljivih i dobrih sireva koji su osvojili zlato, ali ima i dosta onih koji su ispodprosječni i tu treba raditi sa sirarima da se oni dotjeraju".