Šišljagić: "Vrkićeva uprava politizira na komarcima"

Šišljagić: "Vrkićeva uprava politizira na komarcima" Šišljagić: "Vrkićeva uprava politizira na komarcima"

Brojne su teme i na današnjoj sjednici Skupštine Osječko-baranjske županije. Aktualni sat nije bio napet kao inače, a pitanja su se kretala od suzbijanja komaraca do osnivanja centra za autizam.

Tijekom aktualnog sata županijskim je čelnicima bilo postavljeno pitanje o uništavanju komaraca zrakoplovima, odnosno zašto je županijski Zavod za javno zdravstvo odbio zahtjev grada Osijeka da se na taj način unište komarci. Župan Vladimir Šišljagić istaknuo je kako stručne službe u gradu Osijeku sigurno znaju da je Pravilnikom o provedbi dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije zabranjeno korištenje zrakoplova iznad naseljenih područja i da takva praksa traje već godinama dok je, primjerice, HDSSB-ova gradska uprava svojevremeno protuzakonito dopustila da zrakoplovi lete iznad grada zbog iznimno velike najezde komaraca. Podsjetio je da županijski ZZJZ nikome nije izdao suglasnost za aviotretmane te istaknuo kako je gradska vlast nakon loše organizirane obrane od komaraca odlučila problem ispolitizirati i prikupljati političke bodove.

Na sjednici je istaknuto kako će županija inzistirati da se od Osijeka do mađarske granice sagradi autocesta u punom profilu na koridoru 5-C, a ne brza cesta kako planira (s tim da ni za brzu cestu ne postoje nikakva konkretna rješenja niti su precizirani rokovi izgradnje).  

2dd545755b1f1ee99463.jpg

Župan Vladimir Šišljagić kritizirao je i novi nacrt prijedloga Strategije prostornog razvoja Hrvatske (koji je danas u Osijeku predstavila ministrica Anka Mrak Taritaš). Rekao je kako taj dokument analizira stanje koje je u Slavoniji vrlo, vrlo loše kada je u pitanju situacija u gospodarstvu, društvu i demografiji, no ne nudi niti jedan konkretan potez kako bi se to do 2030. riješilo. Najavio je kako će županija ponuditi autorima strategije svoje projekte s nadom da će nekada biti uvršteni u tu strategiju koja se posljednji put izrađivala 1997. godine.

Odgovarajući na pitanja vijećnika župan Šišljagić je rekao kako su se jučer ponovno sastali predstavnici županije, Osijeka te ministarstava zdravstva, socijalne politike i mladih te znanosti i obrazovanja. Dogovoreno je kako će županija biti osnivač budućeg regionalnog centra za autizam u Osijeku, a predloženo je da se za tu namjenu preuredi dio škole Vinko Bek. Ministarstva će ubrzo izraditi sve potrebne dokumente kako bi se mogli osigurati novci i krenuti u akciju, rekao je Šišljagić. 

7b960de1867d07f18d9b.jpg

Zamjenik župana Željko Kraljičak, govoreći o stanju u biljnoj proizvodnji i stočarstvu, istaknuo je kako je prošla godina bila iznimno teška, no da je unatoč tomu Osječko-baranjska županija zabilježila najmanji pad proizvodnje. Ipak je upozorio na nedostatak preradbenih i skladišnih kapaciteta u Slavoniji koja ne želi biti ničija sirovinska baza. Kraljičak ističe kako će upravo takvi projekti imati prioritet u dodjeli sredstava iz "Mjera broj 4.", odnosno fonda za ruralni razvoj Europske unije. Kao dobar primjer ulaganja u izradu finalnih poljoprivrednih proizvoda Kraljičak je istaknuo novi projekt Žita i izgradnju pogona za proizvodnju pršuta i drugih suhomesnatih proizvoda u Čepinu te poželio da kod nas bude što više takvih projekata. Kraljičak je istaknuo kako se Kodeks o načinu otkupa uljarica i žitarica ne smije primjenjivati na ovogodišnju žetvu jer može ugroziti poljoprivrednike i još više uzdrmati tržište. Naime, kaže Kraljičak, ne mogu se očekivati vrhunski rezultati u kvaliteti kakvi su opisani u tom kodeksu, primjerice, ovogodišnje pšenice jer je taj dokument objavljen nakon jesenske sjetve u kojoj seljaci uglavnom nisu vodili računa o kvaliteti sjemena ili drugog repromaterijala te ćemo i ove godine imati najviše tzv. stočnog žita, a ne visokovrijedno zrno bogato proteinima.