Sjećanje na Domovinski rat: 27.obljetnica akcije "Kopački rit"

Sjećanje na Domovinski rat: 27.obljetnica akcije "Kopački rit" Sjećanje na Domovinski rat: 27.obljetnica akcije "Kopački rit"

foto: HRT/mp i OBŽ

U povodu 27. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Kopački rit", kojom je spriječen pokušaj neprijateljskog spajanja okupiranih područja Baranje i istočne Slavonije. U spomen na poginule hrvatske branitelje, kod križa na Biljskoj cesti brojna su izaslanstva položila vijence i upalila svijeće.

Obilježavanje je posvećeno dvodnevnoj vojno-policijskoj akciji provedenoj sredinom prosinca 1991. godine, poznatoj i pod nazivom „Đavolja greda", u kojoj su sudjelovali pripadnici 1. bojne 135. baranjske brigade, baranjske policije, izvidničke grupe Specijalne jedinice policije „Orao", bojne „Frankopan", Riječne ratne flotile i topništva 106. osječke brigade. 

Župan osječko-baranjski Ivan Anušić u izjavi novinarima podsjetio je kako je do 5.prosinca 1991. godine veliko područje na istoku Hrvatske bilo okupirano. Od toga razdoblja Hrvatska vojska će protuudarima bilježiti uspjehe koje smo u obrambenom ratu okončali "Olujom". "Danas imamo slobodnu i neovisnu Hrvatsku, danas polažemo vijence za one koji su svoje živote dali u obrani RH, njih moramo držati u našem sjećanju, u našim zapisima, prenositi istinu o Domovinskom ratu generacijama koje dolaze iza nas. Slava svima koji su položili svoje živote za domovinu Hrvatsku" - istaknuo je, među ostalim, župan Anušić.

Akcijom "Kopački rit" spriječen je pokušaj neprijateljskog spajanja okupiranih područja Baranje i istočne Slavonije, te je oslobođeno područje između Bilja i Kopačeva i tako smanjena ugroza Osijeka. Bila je to prva ofanzivna akcija u kojoj su pripadnici Hrvatske vojske i policije oslobodili dio okupiranog područja Baranje. Ratni zapovjednik 135.baranjske brigade Stipan Šašlin istaknuo je kako je u akciji poginulo šest, a ranjeno trinaest hrvatskih branitelja. Pod pokroviteljstvom Općine Draž, obilježavanje su organizirali članovi Policijske udruge branitelja Baranje na čelu sa Slavkom Krajnovićem te u suradnji s drugim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata. Program obilježavanja nastavljen je svetom misom u crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, te svečanom sjednicom u Domu kulture u Bilju.