Sjećanje na stradale Tigrove u Erdutu

Sjećanje na stradale Tigrove u Erdutu Sjećanje na stradale Tigrove u Erdutu

foto:HRT Radio Osijek

U Erdutu je obilježena je 30. godišnjica stradavanja pripadnika 1. gardijske brigade Tigrovi. Tog 25. srpnja 1991. šest pripadnika Tigrova poginulo je u granatiranju iz Srbije od strane JNA koja se tada prvi put otvoreno svrstala na stranu agresora.

Mladića koji položili svoj život, a dolazili su iz svih hrvatskih krajeva: Mile Čuline, Ante Grgića, Miroslava Gržana, Josipa Kneževića, Željka Pavića i Miroslava Rožmana, prisjetio se Predsjednik Udruge veterana Tigrova Ilija Vučemilović Šimunović : - 30 godina nakon od ovog tragičnog događaja, u blizini nekadašnjeg odmarališta Vodovoda gdje se dogodio, prisjećamo se njihove žrtve. Žrtve, koja nam svima mora biti obaveza i opomena. Oni su u jutarnjim satima s neprijateljskim topništvom, „poklopljeni” na spavanju i nisu imali nikakvu šansu se braniti, rekao je Vučemilović Šimunović i izrazio žaljenje što za ovaj zločin do danas nitko nije odgovarao.

Na današnjoj komemoraciji, polaganju vijenaca i paljenju svijeća kod  spomen ploče, uz obitelji stradalih i suborce sudjelovali su i predstavnici državne te lokalne vlasti. U svojstvu izaslanika Predsjednika Republike umirovljeni general Marijan Mareković je naglasio: - Kada se pogleda gdje su rođeni poginuli, vidi se kolika je bila odlučnost hrvatskog naroda i hrvatskih mladića da brane i obrane Hrvatsku od JNA koja je bila mač velikosrpske politike i razno raznih dobrovoljačkih bandi i skupina, zaključio je jedan od ratnih zapovjednika Tigrova.

Više o temi poslušajte u nastavku:

Ilija Vučemilović Šimunović

Marijan Mareković