Sjećanje na žrtve Veleprometa i na Ovčari

Sjećanje na žrtve Veleprometa i na Ovčari Sjećanje na žrtve Veleprometa i na Ovčari

Dani sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. danas se nastavljaju prisjećanjem na ratni zločin i ubijene hrvatske branitelje i civile u srpskim koncentracijskim logorima „Velepromet" i na Ovčari. Na današnji dan prije 22 godine na tim su mjestima pobunjeni Srbi počinili jedan od najstrašnijih zločina na europskom tlu nakon Drugoga svjetskog rata. Kroz hangare Veleprometa prošlo je oko deset tisuća branitelja i civila. Više od 700 ih je ubijeno, a mnogi još nisu pronađeni.

Od 18. do 20. studenoga u Veleprometu je, prema podacima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora ubijeno i nestalo oko 700 zatočenika od kojih su imena mnogih još uvijek na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata. Zatočenike su u Velepromet počeli dovoditi još 16. rujna, kad je srpski agresor zauzeo gradsku četvrt Sajmište. Logor je ukinut u ožujku 1992. godine dolaskom mirovnih snaga UN-a u Podunavlje.

Vukovarci koji su preživjeli mučenja na Veleprometu posebice se sjećaju tamošnje "sobe smrti" iz koje se, nakon odvođenja na ispitivanje, mnogi nisu vratili živi.
Doveli su me ovdje 16. rujna iz ulice Svetozara Markovića u kojoj sam bio zarobljen. Ubrzo je, u danima koji su slijedili, dovođeno sve više ljudi, ali sve je više ljudi i nestajalo, prisjeća se Ivan Galić, bivši zatočenik u Veleprometu. Prema njegovim riječima, čim je pao mrak nikome nije bio dozvoljen izlazak iz hangara jer je bio uveden policijski sat.

Što je najžalosnije i meni najteže, za sedamdeset i tri dana koliko sam bio zatočen, nisam mogao biti vjerodostojan svjedok nestajanja ljudi. Danas kažemo kako zločinci za Velepromet nisu procesuirani, a kako mogu i biti kada zločine nitko nije vidio jer su činjeni pod okriljem mraka i bez svjedoka, navodi Galić.

U spomen na žrtve Veleprometa, vijenac podno spomen ploče položili su i svijeću zapalili bivši logoraši Adela Užarević i Vinko Mihaljević, dok je misu zadušnicu za žrtve srpskih koncentracijskih logora u dvorištu Veleprometa služio župnik iz Lovasa, velečasni Željko Grigić.

Nakon sloma vukovarske obrane i ulaska tzv. JNA i paravojnih postrojbi u ratnu bolnicu iz te je zdravstvene ustanove izvedeno 255 ranjenika, civila i medicinskog osoblja. Odvedeni su na Ovčaru, gdje su i pogubljeni. Pet godina kasnije iz masovne grobnice ekshumirani su posmrtni ostaci 200 osoba. Među njima je i ratni izvjestitelj Hrvatskoga radija Siniša Glavašević. Njemu u čast Gradska knjižnica Vukovar, Hrvatsko novinarsko društvo, Društvo hrvatskih književnika i Hrvatski radio Vukovar tradicionalno organiziraju novininarsko-književni susret „Grad, to ste vi“, a on se ove godine održava deveti put.  U okviru susreta održat će se okrugli stol „Domovinski rat u suvremenoj hrvatskoj prozi", a u programu sudjeluju Grozdana Cvitan, Goran Rem, Ratko Cvetnić, Bojana Gregorić Vejzović i Goran Grgić.