Sjednica Gradskog vijeća

Sjednica Gradskog vijeća

Osječko Gradsko vijeće danas je, na poticaj nezavisnog vijećnika i predsjednika tog vijeća Ante Đapića te vijećnika Hrvatskih laburista (HL) Jaroslava Pecnika, većinom glasova prihvatilo deklaraciju o nužnosti hitnoga rasvjetljavanja nezastarivih kaznenih djela pretvorbe i privatizacije te ratnoga profiterstva.

Objašnjavajući inicijativu, Đapić je rekao da je jedan od ključnih razloga za današnje stanje u gospodarstvu način privatizacije, koji je osiromašio Slavoniju, to jest model po kojem su banke, poput tadašnje Slavonske banke, nepostojeće tražbine pretvarale u vlasničke udjele u tvrtkama.
Ustvrdio je kako su pojedinosti cijeloga procesa sadržani u nalazima Državne revizije pa nije jasno zašto pravosudne institucije nisu postupile po tome jer je za to bilo elemenata.
"Nikoga posebno ne prozivamo, ali upozoravamo na problem jer netko je morao donositi odluke, sjediti u nadzornim odborima i potpisivati ugovore. Ima elemenata koji govore da se u nekim slučajevima privatizacije u Osijeku zakon nije poštovao, da su izvučene velike svote novca koje su pripadale građanima", upozorio je Đapić.
U deklaraciji se navodi kako su u nerazjašnjenim okolnostima pretvorbe i privatizacije nestale mnoge uspješne osječke tvrtke, a druge su, ne samo u Osijeku, nego u Slavoniji i cijeloj Hrvatskoj, dovedene na rub propasti. Zbog sumnje da se u više slučajeva pretvorbe i privatizacije mogu pronaći elementi kaznene odgovornosti, gradski vijećnici dekalaracijom potiču mjerodavne državne institucije da osnuju poseban odjel koji će istraživati ta kaznena djela.
Vijećnik HDSSB-a Krešimir Bubalo rekao je kako načelno podupiru inicijativu, ali smatra da se odgovornost time pokušava usmjeriti samo prema jednoj strani te da je u pitanju 'predstava' jer je svatko tko ima saznanja o nekim kaznenim djelima dužan to i prijaviti.
Ocijenio je kako gradska vlast tu temu pokušava nametnuti jer nema rješenja za budućnost, posebice za svoja obećanja o povećanju zaposlenosti i velikim investicijama.
Cijela bi Hrvatska morala biti obuhvaćena revizijom privatizacije, a usmjeravanje samo na Osijek bilo bi politikanstvo, zaključio je Krešimir Bubalo.

Grad Osijek se zadužio kreditom od 25 milijuna kuna s rokom vraćanja 12 mjeseci i kamatnom stopom 4,1 posto, rekao je gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić na sjednici Gradskoga vijeća. Zadužili smo se zato da bismo sve dugove, koji su već dugo trajali, podmirili jer jednostavno zbog likvidnosti nismo mogli poslovati. Ugovorne su obveze bile više od 90 posto i morali smo ih "voziti" do kraja jer nismo mogli razvrgavati ugovore, zbog obveza koje su iz njih proizlazile.